Superada la primera meitat del seu mandat, la presidenta més jove de la història de la Federació fa balanç dels primers dos anys sense oblidar els reptes actuals i pròxims que es plantegen a la festa. Fa autocrítica sobre els projectes que no han tirat endavant i lamenta que, un any més, decreixi el nombre de carrers participants.

La Festa Major de l’any passat va coincidir amb l’equador del seu mandat com a presidenta. Quin balanç fa d’aquests dos anys al capdavant de la Federació?
L’equip que presideixo vam entrar amb moltes ganes, però és cert que hi ha alguns projectes que s’han hagut de quedar al tinter. Temes com la creació d’una normativa de règim intern, trobar la manera de treballar tots plegats o la comunicació durant tot l’any. Ens ha sobrepassat el fet de ser gent que també estem implicats en els nostres carrers. Hi ha hagut un relleu generacional, però això també implica que hem de compatibilitzar la Federació amb la nostra feina, i de vegades et queda la sensació de voler fer més coses, però de no tenir temps.

I com s’encara l’edició d’enguany?
La pena d’aquest any és la pèrdua de dos carrers més. Canalejas i Santa Cecília no participaran en la festa i no només és ho lamento perquè no hi siguin, sinó perquè els seus membres estaven implicats en la Federació. És una llàstima perdre‘ls, però s’han quedat sense la gent suficient. I aquest problema passa a molts carrers, és molta feina durant tot un any. A més, hi ha carrers que cada any amenacen de marxar, però acaben traient ganes no se sap ben bé d’on. Tot i això, aquí tenim un problema, i ens falta la implicació del barri. Podem fer crides, però no obligar ningú a ser-hi.

És inevitable, doncs, parlar de tendència a la baixa. Què es pot fer per donar la volta a aquesta situació?
És cert que fa uns anys la situació era la contrària, amb carrers com Papin, que es van incorporar, però la bona dinàmica s’ha capgirat. Tot i això, catorze carrers segueix sent una xifra important, però al final el que passa és una falta d’implicació del veïnat. Els dos carrers d’aquest any volien continuar, però no tenien mitjans per fer-ho. També hi ha una part, que té poca solució, que se’ns obliga a ser més professionals en l’organització, de normativa municipal. Allò que es feia de forma voluntària acaba sent una feina més, i molts cops són tràmits que requereixen molt temps.

L’any passat la festa va estar marcada pels atemptats a la Rambla. Faran algun acte d’homenatge i de record a les víctimes?
En principi en el pregó hi sortirà el tema, però tampoc volem recrear-nos-hi més. L’estiu passat ja vam tenir els moments d’homenatge. També crec que no ho vam pair fins que va acabar la festa, no ho vam valorar del tot. A l’ambient es notava que a la gent li costava els primers dies, un cop passat el dol. Va haver-hi menys gent, però en els darrers dies es va reactivar, la gent va tenir la necessitat de sortir. No vam voler parar i vam donar llibertat als carrers per fer i desfer el que consideressin.

El 2017 també comentava que calia mantenir l’equilibri entre festa de barri i l’atractiu turístic de la ciutat. Això es va aconseguir?
Amb tot el que va passar és difícil de valorar. La voluntat de l’any passat va ser tirar endavant la festa com es pogués i convertir-la en un punt de trobada perquè tothom s’expressés com cregués.

La Lleialtat Santsenca i els Jardins de la Rambla de Sants van ser les ‘incorporacions’ de la darrera edició. Hi haurà més novetats en aquesta línia?
Per primera vegada, aquest any hem volgut que la presentació del disseny del cartell fos un acte obert al barri (es va fer als Jardins de la Rambla de Sants el passat 30 de juny). Tot i això, la intenció de la Federació és que els espais de la festa siguin els carrers i que les comissions puguin mostrar la seva feina. Internament, estem treballant per poder tenir un espai cedit a l’antic edifici de la Model del Segle XX, i creiem que aquest any ja el podrem fer servir. Això ens permetria deixar el local de Tenor Massini, ens estalviaríem el lloguer, i aquesta quantitat es podria destinar als carrers. L’únic espai ‘extra’, per dir-ho així, serà el carrer de Sant Jordi, on el Mercat de Sants organitzarà activitats el dia en el qual es farà l’ofrena floral a Sant Bartomeu.

La pregonera és una cara coneguda, l’actriu Gemma Deusedas…
La vam veure al barri, vam investigar una mica i resulta que ha estat a Sants des que tenia dos anys. A més, actualment encara hi viu, i hi està molt arrelada i se l’estima. Treballa a l’escola Proa i vaig contactar amb ella i li va fer molta il·lusió i ens està preparant moltes sorpreses. Està treballant amb els carrers, passant per les comissions, i serà un pregó que ens tocarà de prop. Volem que la nostra segueixi sent una festa major de barri, i això ha de començar des del pregó.

Acabem. Han renovat el contracte amb San Miguel?
Sí, tres anys més. L’any passat vam començar el projecte del got reutilitzable, que va sortir molt bé, i que seguirà aquest any. Tot i això, ha costat que algunes comissions assimilessin el seu funcionament. El disseny, però, va quedar molt maco i enguany també serà així. Molta gent se’l va acabar quedant: és el col·leccionable de la Festa Major.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram