fora de reserves

Foto: Ajuntament

Les escoles poden ser una mena de branca dels museus? Aquesta pregunta es respon de forma afirmativa gràcies a l’existència del programa Fora de Reserves, una iniciativa que impulsen l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Consorci d’Educació de Barcelona i el MACBA. Aquest projecte aposta perquè els centres educatius públics acullin de forma temporal obres del fons d’art contemporani de la ciutat creades per artistes en actiu a Barcelona.

Així doncs, el Fora de Reserves inclou la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, reconeix els centres educatius com a espais expositius i també com una extensió de la mateixa institució-museu. L’objectiu és posar la creació contemporània i el patrimoni artístic de la ciutat a l’abast de tothom i provocar un diàleg entre els centres educatius, els museus i els artistes.

Aquest curs, el programa, que va arrencar el passat mes d’octubre, viu la seva segona edició i hi participen quatre centres educatius, tant d’educació primària com de secundària. L’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó) i l’Escola Ramon Casas (Sants-Montjuïc) participen per segon any consecutiu en aquest programa acollint les obres High Five Zara composition01.ai (the Poignant), de Rubén Grilo, i Arquetips esquelètics, de Mònica Planes, respectivament. I s’hi han incorporat l’Escola Josep Maria de Sagarra (Gràcia) i l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts (les Corts), on Jaume Pitarch i Isabel Banal han instal·lat les seves obres Sabó d’Alep i Al cistell.

La temàtica d’aquesta edició, tal com expliquen els seus impulsors, gira al voltant de “la idea de cos i la manera com aquest està imbricat en una cultura capitalista i neocapitalista ferotge”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram