Comerciant Mercat Sants

La vaga de transportistes està afectant els mercats. Foto: Ethan López / ACN

La vaga de transportistes per l’augment del preu de la benzina està repercutint en el subministrament d’alguns aliments. Un exemple són les fruites i el peix. Segons dades de Mercabarna de divendres passat, el mercat va notar una baixada d’un 20% i d’un 38%, respectivament. Els productes que més va costar trobar en els darrers dies van ser els que venen de Galícia, com el musclo, o els que venen del sud d’Espanya, com la maduixa. Les seves reserves havien caigut un 50%.

Aquesta realitat també ha arribat fins al Mercat de Sants. El paradista de Peixateries Moisés, Moisés López, lamenta que ja no pot anar a buscar peix a Mercabarna a última hora, quan abans era “més fàcil” trobar-ne a preus econòmics. “Ara no queda res a aquella hora”, insisteix sobre una realitat que li ha deixat com a única opció plantar-se al mercat a dos quarts de cinc de la matinada. Llavors, indica, pot comprar gènere, però més car que abans. I això té conseqüències directes en la viabilitat del seu negoci. “He hagut de vendre més car, i això ha fet que em baixin les vendes perquè hi ha gent que econòmicament no es pot permetre gaire cosa”, afirma.

Les paraules de López posen sobre la taula el que ja se sabia quan els preus de la benzina van començar a pujar de manera desorbitada: els comerciants i els clients més modestos són els qui més estan patint. I per si això no fos suficient, López diu que, segons el que li han alertat des de Mercabarna, la situació es pot allargar. “Estic descol·locat, és una situació esgotadora”, assenyala amb frustració.