Rosa Alarcón

Rosa Alarcón és la nova regidora de Comerç, Restauració i Mercats. Foto: PSC

La regidoria de Comerç, Restauració i Mercats –així ha estat batejada– del nou govern del socialista Jaume Collboni té responsable des de fa uns dies. Es tracta de Rosa Alarcón, que ja va ser nomenada regidora de Nou Barris, i que recentment ha assumit aquesta àrea. D’aquesta manera, Alarcón substitueix Montserrat Ballarín, la responsable el passat mandat.

En declaracions a aquesta publicació, Alarcón qualifica de “responsabilitat immensa” aquesta regidoria pel fet que “el comerç de proximitat és un emblema del model Barcelona”. És precisament per aquest motiu, afegeix Alarcón, que el seu “gran repte” és “mantenir el model”. “Parlem d’un model d’èxit, d’un sector que és d’un dels que més llocs de feina genera, i ara cal que se segueixi modernitzant”, afirma la regidora.

En aquest procés de modernització, un concepte que sempre sobrevola el comerç local, Alarcón veu necessari que el sector “treballi més en conjunt”. És per això, afegeix, que el nom escollit per a la regidoria és el de Comerç, Restauració i Mercats. “Volem crear un relat únic. El comerç té un associacionisme fort, els mercats són la punta de llança del comerç als barris i, pel que fa a la restauració, la volem posar al lloc que li toca”, assegura Alarcón.

Precisament, si es parla de restauració, un dels reptes que té el nou govern és donar resposta a les queixes veïnals que generen les terrasses en alguns punts de la ciutat. Sobre això, Alarcón ho té clar: “El que s’ha de fer és governar. Si es governa i les regles estan clares, la convivència és senzilla”.

Internacionalitzar

A curt termini, sense dubte, una de les qüestions més importants que Alarcón haurà d’afrontar és la més que probable elecció de Barcelona com la primera capital europea del comerç de proximitat. “Ens ajudarà a internacionalitzar el nostre model i a donar-li més valor”, considera la regidora.

Aposta per l’experiència

Alarcón va començar a militar al PSC l’any 1996, a l’Agrupació de Gràcia, i al llarg dels anys ha tingut diferents posicions en el si del partit. Abans havia estat compromesa amb el món de l’associacionisme juvenil i havia estat presidenta del Consell de la Joventut de Barcelona.

Al consistori de la capital catalana hi va entrar a treballar el 1989 i hi va tenir diferents funcions fins al 2009. Aleshores, es va convertir en la cap del gabinet de l’alcaldia de l’Hospitalet de Llobregat, un càrrec que va ostentar fins al 2019. Aquell any va passar a formar part del govern de coalició entre els comuns i els socialistes a Barcelona i es va convertir en la regidora d’Horta-Guinardó i de Mobilitat.