Joan Galimany

Joan Galimany a l’aparador de la pastisseria Kessler Galimany decorat per al dia de la mona. Foto: El3.cat

La històrica pastisseria Kessler Galimany del carrer de Sants ha tancat per sempre. Les mones van ser les protagonistes d’aquest 1 d’abril, el darrer dia d’activitat d’un negoci que feia 74 anys que endolcia la vida al barri.

“Hem fet un esforç molt gran per a mantenir-nos des de la pandèmia. Fa temps que arrossegàvem una gran debilitat econòmica, el personal s’està jubilant i no hi ha relleu generacional”, explica Joan Galimany.

La segona generació de pastissers Galimany, liderada pel Joan Galimany, ha escollit acomiadar-se del negoci en un dels dies més especials per al sector: el Dilluns de Pasqua. Padrins i padrines feien cua dilluns per endur-se les últimes mones firmades pels Kessler Galimany.

Els darrers dies de la pastisseria es van aprofitar per donar les gràcies a la clientela i dir adeu als veïns. “Els clients han vingut amb molta pena aquests últims dies. Hi ha famílies que ens compraven els pastissos des de fa quatre generacions”, recorda Galimany.

El comiat, però, ha estat agredolç. “Hem sigut molt feliços malgrat que els últims anys ens hagin cremat. No podíem continuar representant la botiga com cal, el negoci anava en declivi i necessitàvem descansar, així que el millor ha sigut abaixar la persiana”, assegura el pastisser.

Eren altres temps

Els inicis de la pastisseria es remunten als anys cinquanta, quan la Teresa Kessler i en Josep Galimany van fundar el que ràpidament es va convertir un dels forns de referència de tot el barri. La Teresa, que es dedicava a la confecció de gènere de punt i el Josep, que era pastor i forner, van inaugurar el negoci tot just casar-se, el maig del 1950.

El model de fleca de la parella va ser tot un èxit comercial. Malgrat que van arribar a tenir quatre botigues, el seu fill reconeix que ara el tipus de negocis que sobreviuen al barri són molt diferents: “No és el mateix treballar actualment, amb les noves normatives, els nous impostos, i els nous lloguers. Les petites empreses no podem assumir totes aquestes despeses”.

Per sort, el tancament de la pastisseria no suposarà el comiat total de la nissaga Kessler Galimany. La petita cafeteria del carrer de Cros, a pocs metres del mític local del carrer de Sants, continua oberta. Aquí es podrà continuar gaudint de les elaboracions del seu forn i de l’atenció dels Galimany, la Judith, que s’encarregarà de mantenir viu el llegat d’una família que forma part de la història de Sants.

WhatsAppEmailTwitterFacebook