Plaça franquisme

Foto: Ajuntament

Ningú diria que al punt de trobada entre les facultats de Química i Biologia, a l’avinguda Diagonal, hi havia un dels grans emblemes del franquisme a Barcelona, un ‘Monumento a los caídos’ que oferia una benvinguda del passat a tots els que entraven a la ciutat. Decidits a tancar una etapa, el monument es va enderrocar l’any 2005, i al seu lloc es va habilitar una plaça dedicada al jurista Ramon M. Roca Sastre, víctima de la repressió del règim, molt més apropiada per al punt de trobada d’estudiants que no pas el vell monument d’herència franquista.

En honor al jurista

En homenatge al jurista represaliat, la plaça s’ha convertit en un jardí ple d’arbres, d’espècies diverses, dels quals cal destacar-ne, al davant, cinc de fulla groga i, al darrere, quatre de fulla vermella, de les espècies del pollancre i el liquidàmbar. El conjunt s’ha completat amb una zona de pas pavimentada, on se situen els bancs i els fanals, i una altra zona de gespa.

D’aquesta manera, un espai que havia volgut homenatjar la repressió del franquisme ret homenatge actualment a un dels intel·lectuals més preeminents de l’advocacia catalana, tot un referent encara ara en dret hipotecari, que justament la va patir en primera persona.