Quatre lleons alats coronen la gran estructura de formigó armat amb ferro que sorprèn qualsevol que passa pel barri de Vallcarca i els Penitents. És el viaducte de Vallcarca, un pont que uneix els dos cims d’aquest barri i que ofereix una vista impressionant de la ciutat fins al mar.

Vallcarca era un antic nucli d’estiueig on les famílies cercaven la pau que la ciutat ja no oferia. Enfilant-se per les faldes dels turons, es van edificar cases d’estiu que convivien amb les masies dels pagesos als nombrosos camps de conreus de la zona. Un paisatge que encara sorprèn els visitants quan miren cap als turons i els veuen esquitxats de petites cases construïdes amb un cert desordre urbanístic.

A una banda, el Coll, a l’altra, el Putxet, i al mig una riera que semblava insalvable, fins a la construcció del pont. El viaducte de Vallcarca és una gran obra d’enginyeria civil de l’arquitecte Miquel Pasqual Tintorer, en la qual per primera vegada es va aplicar el formigó armat amb ferro per poder cimentar una construcció a les lleres d’una riera.

Passar pel viaducte és tota una experiència perquè hi ha una de les millors vistes de Barcelona i el mar.