El Clot és un barri per passejar-hi amb calma, amb les mans a les butxaques i amb un esperit descobridor. Si tens temps i t’agrada passejar tranquil·lament per parcs i indrets amb encant, no et deixarà indiferent. Malgrat les línies de tren i ferrocarril, la gran avinguda de la Meridiana –cada cop més humana, per cert, amb el progressiu desballestament de l’antiga autopista urbana– o la Gran Via, el Clot té racons que mereixen una visita que ens transporta a un passat rural, industrial i encisador.

Començant per la Farinera del Clot, una de les fàbriques de farina més importants de tot Catalunya i que estava situada en aquest barri. Es tracta d’un recinte industrial amb estètica modernista que ara és un centre cultural on les tecnologies de la comunicació són el motor.

Més enllà de la Farinera, el Clot encara manté molts dels passatges –petits carrerons entremig de dos carrers més amples– que parlen d’un passat d’horts i jardins.

El parc del Clot és el lloc ideal per reposar i gaudir de la natura: un gran espai verd testimoni del passat obrer

Al centre del barri, la plaça del Mercat continua amb la mateixa vitalitat comercial que va fer del mercat un bonic edifici modernista i un referent del mercadeig de verdures i fruites a Barcelona. No gaire lluny, l’edifici de la Caixa de Pensions i Mont de Pietat, encara en funcionament, fa alçar la vista cap a la seva cúpula semicircular, i des d’allà és moment de buscar les granotes que s’amaguen sota el paraigua, en un mosaic modernista de l’antiga casa de paraigües J. Budesca. Són bocins d’una antiga ciutat que encara es mantenen vius i que conviuen amb nous espais com el de Glòries. La primera part d’aquest parc, ja enllestida, té 20.400 metres quadrats de superfície verda i més de 400 arbres, convertint-se així en un nou pulmó verd de la ciutat.

I parlant de parcs, el del Clot és el lloc ideal per reposar i gaudir de la natura en aquest barri. Un gran espai verd ubicat als antics tallers mecànics de la Renfe i que conserva la xemeneia de la fàbrica i l’antiga façana, reconvertida avui en un aqüeducte amb una cascada. El parc disposa de nombroses instal·lacions esportives i de lleure, com ara pistes de futbol, de petanca i de frontó, cistelles de bàsquet, una àrea infantil i una zona per a gossos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram