museu Palmero

Foto: Ajuntament

El Museu Palmero, a Can Figuerola, situat al carrer de Judea, a Sant Genís dels Agudells, és un petit racó ple d’història i de cultura. En un sol espai es pot visitar un mas tradicional del segle XV, un museu de pintura de tota una saga familiar, els Palmero, i fins i tot es pot accedir a la cova on diuen que s’amagava el bandoler Joan de Serrallonga.

Comencem pel museu, una col·lecció permanent que consta de 125 obres pictòriques de l’artista Maestro Palmero i que giren entorn de diverses escenes aparegudes a l’obra mestra de l’escriptor Miguel de Cervantes, El Quixot. La col·lecció es completa amb l’obra dels seus continuadors, que també formen part de la família Palmero i que, a més de conservar la casa, també han mantingut la tradició artística de la família.

El mas que ara ocupa el museu, restaurat per la família Palmero, és un edifici protegit del segle XV i encara manté la façana de pedra amb finestres d’inspiració gòtica. A l’interior, destaca un mural pintat al fresc a escala natural i que representa el naixement de l’escut de Catalunya, amb Guifré el Pilós pintant les quatre barres amb la sang de la ferida mortal. A més, la masia conserva mobles originals de l’època i també objectes de ceràmica i algunes peces d’art sacre.

I, finalment, la cova mil·lenària on explica la llegenda que s’amagava el bandoler Joan de Serrallonga i que, segons els rumors, connectava directament amb la Serra de Collserola, per poder fugir ràpidament. La cova forma part de la visita al museu, que està obert al públic, tot i que cal fer reserva amb antelació al telèfon 609 77 97 01.