mausoleu

Foto: Ajuntament

Les guerres colonials de Cuba i les Filipines ens queden molt lluny, però també formen part de la nostra memòria històrica. Per aquesta raó, el Districte de les Corts, amb Cementiris de Barcelona, han rehabilitat, amb fons provinents de la taxa turística, el Panteó dels Soldats o Panteó dels Repatriats d’Ultramar, un mausoleu projectat el 1902 per l’arquitecte municipal Pere Falqués on es van enterrar els soldats que van lluitar en les guerres colonials de Cuba i les Filipines i com a conseqüència van acabar morint a Barcelona, al Sanatori de la Creu Roja. L’homenatge és especialment solidari perquè és un tribut a les víctimes d’una guerra que va afectar els fills de famílies humils.

Va ser la Creu Roja qui va aconseguir un espai per als soldats de les guerres colonials

El monument és de planta quadrada, d’uns deu metres de costat i consta de quatre departaments on es distribueixen els nínxols. Es pot accedir als departaments interiors caminant a través de dues escales que discorren pels laterals i, a través dels dos primers departaments, s’accedeix als dos següents. Damunt del monument, just al centre, s’alça una creu amb inscripcions que fan referència a les persones repatriades que van originar el mausoleu.

Iniciativa sense precedents

El 27 d’agost del 1897, l’Alta Junta de Cementiris va aprovar el projecte de construcció d’un monument per acollir les restes dels soldats repatriats d’ultramar, que en aquell moment encara estaven enterrats de forma provisional. Es van exhumar i traslladar a la cripta un total de 725 cossos, que van ser enterrats als nínxols dels quatre departaments, i el dia 31 d’octubre del 1904 es va fer la cerimònia d’inauguració del nou espai.

Aquesta va ser una iniciativa sense precedents a l’Estat i fruit de l’acord que va propiciar la Creu Roja espanyola amb el municipi llavors independent de les Corts, que va cedir a l’organització un solar on poguessin ser enterrades les restes mortals dels soldats repatriats que havien traspassat a conseqüència de la guerra.

El mausoleu es trobava fins ara en males condicions i els tècnics han recuperat la imatge original millorant el seu funcionament i han sanejat les pedres del monticle central. També s’ha reparat el paviment de la coberta i s’han arreglat les baranes que envolten la terrassa, mentre que a l’interior s’ha rehabilitat tot l’espai per eliminar patologies per filtracions d’aigua.