El districte de Sants-Montjuïc és el més extens de Barcelona, amb una superfície de 2.090 hectàrees, que representa gairebé la cinquena part del terme municipal. Aquesta heterogeneïtat del territori es tradueix en una gran diversitat social i humana. Però quan es parla de places encisadores, són molt pocs els que pensen en aquest districte. Potser no saben que estan equivocats. A Sants-Montjuïc hi ha places que has de conèixer. Més enllà de la famosa plaça d’Osca, una de les més tradicionals del barri de Sants, rodejada d’edificacions típiques del segle XIX, n’hi ha d’altres que no tenen pèrdua, sobretot al barri del Poble-sec.

Envoltada d’arbres, edificis i petits comerços s’amaga la plaça del Setge de 1714, on confluïen el barri de l’Eixample de Santa Madrona i el barri de la França Xica. La plaça és un espai molt freqüentat pel veïnat del districte, especialment durant la Diada nacional de Catalunya, l’Onze de Setembre, quan s’omple d’ofrenes i senyeres que commemoren aquest fet històric. Antigament, les edificacions tenien altres usos, encara visibles avui dia.

La plaça del Sortidor és punt de trobada de veïns i veïnes que es refugien en aquest lloc amb caràcter propi

Sense moure’ns del Poble-sec, aquest barri té una de les places més carismàtiques de Barcelona. Envoltada de restaurants, edificis i petits comerços, la plaça del Sortidor és punt de trobada de veïns i veïnes que es refugien en aquest peculiar espai. Hi destaca la font de la plaça, igual que la de Canaletes, i el Centre Cívic El Sortidor, on es programen tallers i exposicions que animen la vida de barri. Per la seva forma quadrada, havia de ser l’eix del creixement urbanístic del Poble-sec, però no ho va arribar a ser mai a causa de la posterior construcció desordenada dels carrers. Actualment encara és un lloc de trobada destacat amb un caràcter propi excepcional.

Com també ho és la plaça de Santa Madrona. Entre el carrer de la Font Honrada i el carrer de Grases, els seus restaurants i petits comerços la converteixen en un espai que conserva les tradicions més arrelades del Poble-sec, on tenen lloc activitats programades i festes populars. Des d’aquí s’inicia, per exemple, el conegut aplec de Santa Madrona, que porta els visitants fins a l’ermita de Montjuïc.

Amb tot, tres places a les quals se’n podrien afegir d’altres d’arreu del districte i que fan de Sants-Montjuïc un lloc on poder endinsar-se en aquella llunyana vida de poble.