Patronat Ribas

Foto: Ajuntament

L’edifici noucentista de Sant Genís dels Agudells que actualment acull l’institut d’ensenyament secundari Vall d’Hebron va ser seu de l’Orfenat Ribas durant molts anys gràcies al llegat de l’empresari del tèxtil Lluís Ribas, que va deixar l’herència per a obres de beneficència destinades als fills dels seus obrers.

Inaugurat el 1930 i amb capacitat per acollir 800 nens, no n’hi va haver mai més de 200, però va funcionar com a orfenat fins a començaments dels anys setanta, en què va sortir a subhasta. Gràcies al moviment veïnal, que demanava destinar l’edifici a centre educatiu, l’Ajuntament el va comprar i el va convertir en un institut.

L’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia va dissenyar l’orfenat-escola seguint el mètode Montessori. Era un edifici avançat a la seva època, amb sales d’estudi àmplies i lluminoses, laboratoris, sala de cinema sonor, infermeria i fins i tot aparells de raigs X. Va tancar el 1972 i va estar a punt d’anar a terra, però els veïns ho van impedir. Actualment, continua acollint estudiants i l’edifici forma part del catàleg municipal d’edificis protegits.