La Torre de les Aigues

Després de ser reformada, la torre s’ha convertit en un mirador icònic. Foto: Ajuntament

Considerada un exemple cabdal de l’arquitectura industrial de la Catalunya del segle XIX, la Torre de les Aigües es va rehabilitar profundament entre els anys 2010 i 2012 (amb una feina feta gairebé maó a maó), ja que havia patit un procés de degradació pel seu abandonament des de principis de la dècada de 1990.

La torre es va construir entre el 1880 i el 1882 i la seva finalitat era abastir d’aigua potable una ciutat en constant creixement. Per això va alçar-se ben a prop de la desembocadura del Besòs, per extreure i bombar l’aigua de la llera dreta del riu. El projecte, però, va durar poc, ja que l’aigua era salada. Tot i aquesta decepció, la torre es va utilitzar al llarg de tot un segle per produir l’aigua que faria servir la indústria, i va estar en funcionament fins al 1992.

Després de ser reformada, la torre s’ha convertit en un mirador icònic, amb unes vistes incomparables del mar i de la ciutat, i recentment la tasca de rehabilitació de tot el conjunt ha estat mereixedora dels màxims honors a Europa en el camp del patrimoni amb el premi European Heritage Awards / Europa Nostra Awards.