Observatori Fabra

Foto: Ajuntament

L’Observatori Fabra és història viva de Barcelona. Aquestes instal·lacions –ubicades en plena serra de Collserola, sota la muntanya del Tibidabo– pertanyen a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i van ser inaugurades el 1904 en presència del rei Alfons XIII. La seva trajectòria centenària el converteix en un dels observatoris en actiu més antics del món i en una parada obligada per als amants de l’astronomia.

El seu nom prové de Camil Fabra i Fontanills, marquès d’Alella, un industrial i polític barceloní que va donar una suma important de diners per a la realització d’un projecte que, en un primer moment, només tenia en compte dos àmbits d’investigació: l’astronòmic i el meteorològic. Amb els anys també s’hi va afegir l’estudi de l’activitat sísmica de la zona, per la seva ubicació estratègica.

Les visites permeten observar directament la Lluna, Júpiter o Mart com fa un segle, amb un telescopi que data de 1904

Actualment, l’observatori se centra en la recollida i l’anàlisi de dades, des de terratrèmols i altres moviments de terra fins a fotografies de petits asteroides. També s’organitzen diferents cursos i es participa en programes científics internacionals. Tanmateix, la gran atracció d’aquestes instal·lacions són les visites guiades, una experiència inoblidable que inclou observacions directes de la Lluna, Júpiter, Saturn o Mart –segons l’època de l’any– i on fins i tot es pot sopar sota les estrelles. En aquest sentit, les observacions es continuen fent com fa un segle, és a dir, amb el telescopi refractor gegantí, que data de 1904. Per acabar de posar la cirereta al pastís, les visites conclouen amb una petita ruta botànica pels jardins que envolten l’espai, on es poden contemplar pins, avets, xiprers, alzines i boixos, mimoses, llorers i llentiscles i moltes altres espècies.

L’Observatori Fabra ha rebut diverses distincions durant els anys, entre les quals destaquen la placa Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or de la Ciutat que atorga l’Ajuntament de Barcelona. L’any 2014, l’European Physical Society (EPS) va concedir a l’Observatori Fabra la distinció d’Historic Site (lloc històric) pel descobriment de l’atmosfera de Tità (entre altres descobriments) i per les seves sèries centenàries (meteorològica i sísmica). L’Observatori Fabra ha estat el primer centre a Espanya a rebre aquesta distinció de l’EPS.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram