Cereria Subirà

Foto: Ajuntament

Comprar espelmes de totes les formes i colors elaborades de manera tradicional, amb les millors parafines i amb cera d’abella, encara és possible a Barcelona. Per fer-ho, només cal anar a la Cereria Subirà, a la baixada de la Llibreteria.

A més, anar-hi és tota una experiència: el negoci es troba en un local barroc que va obrir l’any 1847 com a botiga de roba de luxe. Avui dia, encara conserva aquell encant vuitcentista, amb l’escala barroca que es bifurca i les columnes barroques on descansen enormes escultures.

Una cereria amb història

Però el local de la baixada de la Llibreteria no ha estat sempre la ubicació de la Cereria Subirà. De fet, aquest negoci es va fundar molt abans de l’obertura d’aquell establiment.

La cereria va néixer l’any 1761 al carrer dels Corders, però la botiga original es va haver d’enderrocar quan es va obrir la via Laietana. Aleshores va ser quan es va traslladar a la seva ubicació actual, que llavors es coneixia com a baixada de la Presó.

L’any 1939, un cop acabada la Guerra Civil espanyola, el cerer vigatà Paulí Subirà es va fer càrrec del negoci. Actualment, la seva família el continua regentant. L’establiment forma part dels comerços històrics i emblemàtics de Barcelona.