Museu Atomats Tibidabo

Foto: Ajuntament

El Parc d’Atraccions del Tibidabo atrau cada any milers de visitants que busquen emocions. No obstant això, entre les atraccions més visitades n’hi ha una de petita amb un gran valor històric i cultural: el Museu d’Autòmats. L’espai és una evocació dels orígens del parc i també dels inicis de la robòtica, perquè els primers robots de la història van ser els autòmats.

La ciència de l’automatisme

Els autòmats són les primeres màquines amb moviments similars als dels éssers humans, una mena d’androides resultants de la combinació de treballs de fusta, costura i micromecànica, o mecànica de rellotgeria. Tots aquests avenços tecnològics són la base de la robòtica, però en els seus orígens eren atraccions que s’exhibien, amb gran èxit de públic, en parcs o fires. Alguns d’ells fins i tot s’activaven amb monedes.

Al Museu d’Autòmats actualment s’hi exhibeix una part de la col·lecció que s’exposava originalment al parc d’atraccions. Algunes peces daten de finals del segle XIX. El museu imita un antic teatre de principis del segle XX i conté maquetes amb elements mòbils i autòmats en funcionament que ens expliquen l’estret vincle entre la tecnologia mecànica i els parcs d’atraccions.

La peça més antiga és el ‘Pallasso Mandolinista’ de l’any 1880, però també en destaquen d’altres molt populars com ‘Els Equilibristes’, ‘L’Orquestra Prodigiosa’, ‘El Poeta s’adorm’ o ‘La Monyos’, personatge cèlebre de la Rambla als anys trenta. Diuen que alguna d’elles era tan extraordinària que fins i tot Walt Disney s’hi va interessar, durant una visita al parc, l’any 1957, i va posar sobre la taula un xec en blanc, però l’empresa es va negar a vendre-li.

Restaurats als anys setanta

A finals dels anys setanta, els autòmats van ser retirats i es van sotmetre a un procés de restauració, i des de l’any 1982 formen part del Museu d’Autòmats, que ara es pot veure en un edifici modernista del 1909, dins del parc d’atraccions. La col·lecció està oberta a noves incorporacions. La darrera ha sigut ‘Els germans Gaüs o l’equilibri del Món’, un autòmat d’última generació creat per Lluís Ribas, restaurador i conservador actual del museu. Aquesta peça va ser finalista a l’exposició universal d’Aichi, al Japó l’any 2005.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram