Foto: Vicente Zambrano / Aj.

La zona actualment coneguda com el 22@, al barri del Poblenou, va arribar a ser considerada el Manchester de Catalunya pel seu pes específic en la indústria tèxtil. Una de les seves fàbriques més importants era Ca l’Aranyó, dedicada a la producció de cotó, i que va estar en funcionament fins a l’any 1986.

L’edifici original es va construir l’any 1878 i dissenyar seguint el model de l’arquitectura industrial anglesa. De fet, és l’única fàbrica de diferents pisos de Catalunya on es va adaptar l’ús de l’estructura metàl·lica, propi de les fàbriques britàniques, incorporant la volta catalana en la seva construcció. La combinació d’aquests dos estils arquitectònics, coetanis però separats per milers de quilòmetres, així com l’ús del maó vist com a material principal li confereixen la seva singularitat i el seu gran atractiu.

Fa gairebé 35 anys, com ha passat en tants altres casos de patrimoni industrial de la ciutat i del país, va patir un procés de degradació, però també seria rescatada i transformada. Actualment, aquest edifici carregat d’història forma part d’un campus universitari dedicat a la comunicació, la tecnologia i la innovació, per on transiten cada dia milers d’estudiants, ja que s’ha integrat en el conjunt del Campus de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram