CREU COBERTA

Des de l’Associació de Comerciants Creu Coberta hem instat recentment al Districte per a que finalitzi el projecte de superilla al nostre barri. La superilla de l’Espanya Industrial, com a model de reordenació urbana, és un projecte que es va iniciar l’any 2003, fruit de la demanda social, i que, tot i que actualment esta avançant, la seva finalització ha de ser una prioritat per al nostre Districte. Es tracta d’un espai adossat a l’Estació de Sants i que inclou gran part dels barris de Sants i d’Hostafrancs. Els seus límits són el Passeig de Sant Antoni, el carrer de Sants, el carrer de la Creu Coberta i el carrer de Béjar.

L’objectiu fonamental de les superilles és la de recuperar l’espai públic per a les persones a partir de l’organització de xarxes de trànsit que han de permetre una estructura d’espais de passeig per al ciutadà. Al mateix temps es fomenta el transport públic, els trajectes a peu i l’ús de la bicicleta com a model habitual de transport. També, i que és quelcom que cal al nostre barri, és la pacificació del trànsit de l’interior de la superilla, reordenant la mobilitat en superfície.

Hi hauria una xarxa primària, perimetral, que delimita la zona i que suportaria el trànsit principal. Estem parlant del Passeig de Sant Antoni, de l’Eix Sants-Creu Coberta, i de l’eix del carrer Tarragona, amb alguns vials preferents com Béjar i Rector Triadó. Les vies internes a tot aquest espai han de disposar d’un trànsit restringit per a serveis, comerços o aparcaments i per arribar a les vies perimetrals. Sempre donant prioritat als vianants.

Els carrers interns han de disposar de plataforma única. I cal reordenar la direcció del trànsit, de forma que Rector Triadó, un carrer que ens permet comunicar directament l’Estació amb Creu Coberta, sigui de baixada, amb una vorera més ample per facilitar el passeig, i amb només un carril d’aparcament. Entre Consell de Cent i Creu Coberta convindria que el tram fos de plataforma única, per poder regenerar el comerç en un carrer tradicionalment comercial com aquest, i que darrerament ha perdut molts establiments. Paral·lelament convindria canviar de sentit el carrer Béjar i finalitzar la plataforma única al carrer Torre Damians, entre Creu Coberta i Consell de Cent.

La superilla ha de ser una de les intervencions urbanístiques que consolidin definitivament el barri com a un espai de trobada i d’interrelació i que ajudin a rehabilitar un barri degradat. Aconseguirem així que esdevingui un “nou Born”, un dels barris de moda, i més atractiu. Tanmateix, per a aconseguir-ho també necessitarem un pla d’usos que s’adeqüi a les necessitats i situació real del barri i que s’anticipi a les problemàtiques futures que generarà l’Estació de Sants quan estigui en ple funcionament.

La finalització d’un dels reptes del nostre barri, que els adapta a un segle XXI que canvia ràpidament, i que ens servirà per mantenir els nostres fets diferencials i la nostra riquesa veïnal, associativa i comercial.

La finalització d’aquest projecte només necessita d’unes petites intervencions puntuals de poca inversió en moments de recursos públics limitats, i pot ser realitzat en etapes curtes i successives.

Lluís Llanas
President de l’Associació
de Comerciants Creu Coberta

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram