Promoure un gran complex museístic a la muntanya de Montjuïc. Aquest és l’acord al que han arribat l’alcalde Xavier Trias; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Miquel Roca; el president de “la Caixa” i de la Fundació “la Caixa”, Isidre Fainé; i el director general de Fira de Barcelona, Agustín Cordón.

El projecte preveu una actuació de gran rellevància per a l’ordenació urbanística de Montjuïc, incidint en la seva excepcionalitat com a muntanya dels museus, del lleure i de l’esport. L’acord també suposa crear una xarxa dedicada a la cultura aprofitant la concentració d’equipaments museístics i culturals de primer ordre internacional.

L’objectiu és definir un gran espai cultural i patrimonial en aquesta zona i dur a terme una gestió integral, coordinant la programació i comercialització així com la projecció internacional.

Abans s’haurà de dur a terme una ordenació urbanística adequada que permeti l’impuls d’aquest recinte des de l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia fins al Palau Nacional. El consistori ja ha encarregat a l’arquitecte Josep Lluís Mateo una anàlisi de l’àrea delimitada entre la plaça d’Espanya i el Palau Nacional, que inclou l’avinguda de la Reina Maria Cristina i els entorns propers a la Font Màgica.

LA XARXA CULTURAL

Un dels nuclis d’aquesta xarxa serà el MNAC, amb seu al Palau Nacional, edifici emblemàtic de l’Exposició Internacional del 1929, que té per missió abordar un discurs global de l’art català a partir de col·leccions de gran rellevància internacional.

També hi serà CaixaForum, que ha estat visitat per més de 8 milions de persones des que es va inaugurar l’any 2002. Fira de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, per la seva banda, també en formaran part.

ESPLANADA DE MUSEUS

Aquests equipaments dibuixen al peu de la muntanya la futura Esplanada dels Museus, que podria convertir-se en un dels recintes museístics més importants d’Europa, al costat d’altres ja existents com l’illa dels Museus, a Berlín, i el barri dels museus, a Viena.

Les parts signants podran constituir un ens que lideri el projecte, concreti usos, defineixi etapes i promogui la transformació del conjunt del recinte. Totes les parts han coincidit en la necessitat de destinar els pavellons d’Alfons XIII i Victòria Eugènia, gestionats fins ara per Fira de Barcelona, a finalitats museístiques lligades a aquest projecte. A més, es deixa la porta oberta a altres iniciatives culturals que permetin completar aquesta nova oferta de primer nivell internacional amb seu a la muntanya de Montjuïc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram