En Francesc Lorenzo és Cinturó Negre 7è Dan de Karate, i Cinturó Negre 6è Dan de Goshin. Compatibilitza la seva tasca d’educador d’aquestes disciplines a la Secció de Karate del Club Natació Barcelona, amb el càrrec de Vicepresident de la Federació Catalana de Karate i disciplines associades. Ell serà a la pròxima Mostra de Comerç, el 20 d’abril

Què hi veurem el proper dia 20 d’abril, a la Mostra de Comerç? Estem preparant un programa divers en que participarà la secció de karate del Club Natació Barcelona, on celebrarem el nostre 33è aniversari. Per una banda hi haurà exhibicions de diversos grups del club, i també la participació a l’acte contra la violència domèstica organitzat per l’Associació de Comerciants.

En què consisteix l’exhibició? Es tracta d’una festa participativa en que hi participaran karateques des dels més petits fins als adults, i ensenyaran algunes tècniques, des de les més bàsiques fins a la tècnica lliure.

Un dels aspectes importants de cada any és la vostra participació a l’acte contra la violència de gènere. Sí, ens fa sempre molta il·lusió. Es tracta d’una activitat que anomenen “Mil cops contra la violència”. I son kieis, que els nois i noies fan contra l’aire, és a dir, contra ningú. Amb això volem demostrar que es pot tenir una mostra de força sense ser violent. I el karate no és un esport violent.

En canvi la gent encara té aquesta percepció. El karate és un art d’evolució interna i personal. Donat que, estèticament o visualment sembla un enfrontament entre dues persones, ho sembla. Però mai es fa mal a l’altra persona. El que es busca és l’autocontrol, la mida de les coses, la cortesia, el respecte… que ens fa desistir de la violència. Allò que és més vistós sempre és el conflicte. Però totes les arts marcials sempre han estat per buscar la pau interior.

Llavors mai pica primer. Exacte. Els exercicis coreogràfics, les kates… sempre comencen amb una defensa. Un karateca mai pica primer. Es defensa.

Però el karate és una art marcial, i “marcial” significa precisament de “guerra”. Les arts marcials són molt antigues. I de fet, es practiquen no per a atacar sinó per a defensar-se. L’exèrcit xinès, ara fa segles, es va donar compte que amb l’autocontrol que les arts marcials oferien als seus soldats, aconseguien un millor rendiment. Volien un exèrcit de gent assenyada, i no pas de bàrbars. I a més, aquestes arts van néixer precisament entre les persones que odiaven la violència, als convents xinesos.

Explica’ns més coses del Club Natació Barcelona i la vostra secció de karate. Des del 1906, el Club Natació Barcelona s’ha dedicat als esports d’aigua. Des de llavors, els esportistes del club han participat en totes les Olimpíades que hi ha hagut. A més el club va acollir la primera Federació de Natació d’Espanya, i la primera Federació de Waterpolo. Fa 33 anys vam decidir incloure-hi el karate. Des de llavors, la secció ha anat creixent, i hem tingut diversos medallistes mundials

Llavors us dediqueu a la formació, també. Bàsicament la secció, i el club, té dues vessants. Per una banda fomentem el creixement intern i la formació. I per l’altra ens dediquem a la pràctica de l’esport, des del nivell més bàsic fins a l’elit. Ara mateix la secció de karate té uns 150 alumnes.

La violència en la societat esta produïda en gran part per dos aspectes susceptibles de corregir, la impotència i la ignorància. La filosofia del DO, camí d’auto realització, contempla en la seva formació, educació, autocontrol i autoestima i son alguns dels beneficis que la practica del Karate-Do ens pot aportar.

Els arts marcials són una eina de creixement interior, milloren equilibradament la salut física i mental. Lluny de tractar-se d’un camí fàcil o fútil, solament es mostra accessible al practicant que es lliura a la disciplina de la metamorfosi, fugint de la grandiloqüència intel·lectiva, el viatge evolutiu vesteix a l’artista marcial amb les eines que qualsevol té al seu abast… respiració, focalització i consciència, en definitiva, meditació en moviment.

Denominat el camí de la mà buida, el Karate és sens dubte l’art marcial consagrat a l’autodefensa més practicat a tot el món, respectant sempre la màxima de l’estil Shotokan “Karate Ni Sente Nashi”, el karateka mai ataca primer.

En l’actualitat les arts marcials es practiquen per diferents raons, que inclouen la salut, la defensa personal, el desenvolupament personal, la disciplina mental, la forja del caràcter i l’autoconfiança.

Article de Francesc Lorenzo

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram