CREU COBERTA

Els barris viuen una voràgine d’activitats urbanístiques que, tot i que la crisi ha afectat de forma important el seu desenvolupament, segueixen endavant. El barri d’Hostafrancs, i concretament l’entorn del Pla Especial de Reforma Interna (PERI) al seu pas per Creu Coberta és una actuació que a l’Associació de Comerciants Creu Coberta ens afecta de forma principal. N’hem volgut conèixer la situació actual, de la ma del Conseller d’Urbanisme i Infraestructures, Medi Ambient, TIC i Salut, Albert Martínez.

És el PERI el nostre maldecap, a Creu Coberta? Ho és des de fa molts anys per al barri. És veritat. I ara mateix tenim una prioritat marcada que és desbloquejar tot el que es pugui. Hem pogut arribar a tirar a terra algunes finques que hi havia, molt antigues, i poder reallotjar els veïns, així com desallotjar-ne uns altres. S’està en negociacions.

Aquesta actuació va acompanyada d’un manteniment de l’espai? Si, el que hem de fer quan desallotgem una finca és aterrar-la i eliminar-ne la runa, deixar l’espai el màxim de net que es pugui, evitar-ne un mal ús, posarhi tanques i anar-lo controlant puntualment.

En teniu més de temes urbanístics que us preocupin? Sí, a Hostafrancs hi ha el problema de la Plaça de Joan Pelegrí. Degut a que l’empresa que feia les obres va fer fallida, es considera que les obres no estan acabades, l’obra no s’ha entregat, i per tant, encara no hi podem fer-hi arranjaments, sinó que n’és responsable l’empresa adjudicatària. Però després de tant temps d’estar-hi al darrere, hem de prendre una determinació i poder-hi fer una acció puntua, sobretot en il·luminació.

Ja es pot fer servir, doncs, per a activitats de barri? Sí, és una plaça dura, però diàfana, i molt cèntrica, on s’hi poden realitzar moltes activitats diverses, espectacles públics, accions de les escoles… Ja s’hi poden fer.

Tornant a Creu Coberta, els espais buits que hi ha a l’entrada de l’eix generen un entorn pobre i deixat. Ens preocupa. És natural. Des de l’equip de govern hem tingut clar, però, que per evitar finques desallotjades i velles que havien quedat buides, el millor era tirar-ho a terra, i deixar el solar. Cal evitar situacions conflictives. En aquest espai, a l’inici de Creu Coberta, que és un lloc de pas, hi hem d’actuar de forma decidida.

Hi valen solucions temporals? Si, l’ús dels espais buits, de forma temporal, per a diversos projectes ha de ser un objectiu. En aquests casos cal afavorir l’entrada a Creu Coberta, com una porta comercial. No podem deixar que un eix comercial fonamental com Creu Coberta no tingui pols d’atracció la seva entrada. Cal donar visibilitat a l’eix. I en aquest casos consensuarem projectes que ajudin als comerços de forma col·lectiva.

Quin tipus d’accions contempleu? Per començar estem treballant en la senyalització dels eixos, amb torres d’anuncis. És important per deixar clar on som. Ja n’hem instal·lat una a la confluència de Creu Coberta i Consell de Cent. D’altra banda crec que caldria fer tasques de visibilització de l’eix dins del sistema de transports urbà. Es podrà fer alguna cosa en el metro…

Insisteixo en l’entrada a l’eix… Cal tenir la sensació que és una entrada polida i neta, no degradada. Hi ha, lamentablement, en aquests anys de crisi, força espais que es tanquen. I estem fent moltes actuacions de sol·licitar de forma proactiva als propietaris que netegin les façanes, persianes, entrades a les botigues, per mantenir-ne la imatge. Els estem a sobre.

Hi ha dins del districte algun problema urbanístic que no et deixi dormir? A Hostafrancs, el Peri, sens dubte. I al Districte, molts altres: des del cobriment de les infraestructures ferroviàries fins als centres d’atenció primària. Ara començarà el de Bordeta Magòria, i això ja és molt. També em preocupa pacificar l’Espanya Industrial.

També ets conseller de Noves Tecnologies. Com valores l’ús que en fem des de Creu Coberta?

El vostre eix, i el comerç de Creu Coberta, cal reconèixerho, és innovador. Moltes vegades culpem l’administració que no és prou àgil. Moltes altres vegades culpem el client, que no compra prou. Però en aquest procés els comerciants hi tenen molt a dir. Han de tenir imaginació per adaptar-se. I això vol dir, també emprar les TIC. És molt bo tot el que heu fet amb els Codis QR… Al districte també hi treballem i hem creat un espai de consulta ciutadana a l’Espanya Industrial. Pel que fa al comerç també tenim iniciatives per unificar la imatge visual dels comerciants, per a que tinguin un aparador a la xarxa, en un sistema web que proporcioni l’Ajuntament…

Compres a Creu Coberta, oi? Si, i tant. Compro, de fet, a tots els eixos i tots els barris del nostre Districte. Però especialment a Creu Coberta, ja que m’hi passo el dia per feina!.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram