Per Lluís Llanas, President de l’Associació de Comerciants Creu Coberta

Sants-Montjuïc és, des de fa molts anys, el Districte amb un gruix associatiu més important de la ciutat de Barcelona, i on les coordinadores d’associacions tenen un paper més destacat. El nombre de persones interessades per col·laborar en entitats hauria de ser molt elevat i això suposa un capital social humà immens. Tanmateix sovint sembla que, al capdavant de les entitats sempre siguem els mateixos, falta renovació, i implicació encara de moltes persones més. Altres preocupacions, en aquests moments de crisi generalitzada, sembla que ens hagin fet adormir una mica.

Hem de recuperar, ara més que mai, la cultura participativa i democràtica. I no hem de perdre l’oportunitat de fer-ho. Aquesta capacitat que tenim ha de ser vehiculada per generar iniciatives que permetin resoldre els problemes del nostre territori. L’Associació de Comerciants Creu Coberta sempre ha defensat la motivació de la participació ciutadana des del poder municipal. Hi ha hagut molt bones iniciatives que, des de les entitats, hem pogut fer nostres, i poder traslladar al conjunt de la societat civil i del veïnal.

Aquesta participació, després de molts anys de programes i iniciatives d’èxit, cal que es mantingui com una participació real, que tingui en compte la cultura democràtica i les idees de les entitats i dels veïns. Això ha d’implicar, indefugiblement, que el protagonisme d’aquestes iniciatives es traslladi a la societat civil, per a que la millora sigui conjunta. Hem de fer junts, administració i associacions, la funció pública.

Això també implica que el govern local traslladi la capacitat decisòria o executiva als organismes de participació, consell i consulta que ara es disposa. Perquè fent co-responsables a les entitats i veïns aconseguirem una participació complerta. Per guanyar participació, cal perdre poder.

L’Associació de Comerciants Creu Coberta forma part dels Consells sectorials de Seguretat, Cultura, Comerç, etc. Són organismes molt positius, i als quals aquesta legislatura se’ls ha donat molta empemta, però que exerceixen una funció gairebé només consultiva. Si aconseguim entre tots que aquests i altres organismes de participació permetin que els veïns no siguem només receptors de les polítiques socials, sinó co-impulsors de les mateixes, guanyarem participació dels veïns en la política. Han de ser, no només representatius, sinó participatius. Organismes on es facin propostes, es pressupostin, se’n demani l’execució i s’avalui la consecució. I que tot es faci amb la responsabilitat conjunta del que es pot fer i el que no es pot fer, segons la conjuntura.

Són bons moments, els actuals, per donar aquest pas endavant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram