Festa Sants

Un carrer guarnit amb temàtica daliniana. Foto: Festa Major de Sants

Comença l’agost i s’apropa la setmana més esperada pels santsencs i les santsenques. Els veïns, amb l’ajuda inestimable de la calor estiuenca, van escalfant els motors de la Festa Major de Sants. Entre materials per guarnir els carrers i en mig de les gestions per posar en ordre les activitats festives, els organitzadors de les comissions dels carrers ultimen els darrers detalls per fer gaudir tothom de la setmana gran de Sants. “És una cursa a contrarellotge. El guarnit dels carrers s’ha de fer amb molt poc marge de temps, amb molta coordinació entre veïns i treballant dia i nit”, indica Marta Turull, de la comissió de festes del carrer Alcolea de Baix.

Els nervis dels últims dies abans del gran començament de festa no s’entenen sense posar en valor la màgia i la passió amb la qual els santsencs viuen la seva festa. “És una oportunitat de retrobament entre tota la gent del barri i un moment per reprendre el sentiment de comunitat, reunir-nos al carrer i estar amb les nostres veïnes. És una forma de sortir de la rutina, del que s’ha convertit Barcelona i recordar que encara existeixen barris i xarxes de convivència”, celebra la veïna santsenca Marina Alzueta.

El poble de Sants

La majoria dels veïns coincideixen a destacar l’esperit comunitari i de barri que encara es respira a les festes de Sants. A diferència de celebracions com la Festa Major de Gràcia o la Mercè, els santsencs encara senten com a seva la setmana gran. “Sap greu que festes populars com les de Gràcia, que sempre hem viscut intensament, s’hagin tornat massa multitudinàries i allunyades dels veïns. A Sants encara podem sortir al carrer a sopar i a gaudir”, assegura Agustí Giralt, president de la comissió del carrer Papin.

Festa Sants

Aperitiu popular al Mercat. Foto: X (@santsmerca)

Precisament, el carrer Papin, que enguany es decorarà per desè any, és un dels espais guarnits que més interès aixeca en els darrers temps. L’aposta dels seus veïns acostuma a repassar el passat del barri. “Sempre intentem que el guarnit tingui temàtiques que ens ajudin a explicar i reivindicar la història de Sants”, comenta Giralt.

Part d’aquest passat és el d’un petit poble que fa 127 anys va convertir-se en barri de la gran ciutat. El pas del temps, però, no ha diluït la identitat santsenca, que reviu amb intensitat en aquestes dates. “La festa de Sants és com anar al poble durant l’estiu: parles amb gent que no veus durant la resta de l’any, t’ho passes bé, col·labores amb els veïns i acabes amb la sensació d’una gran satisfacció”, destaca Turull.

Per a tots els gustos

Les festes es poden viure de moltes maneres, però els veïns assenyalen els guarnits dels carrers i els concerts com a les seves tradicions preferides. Des dels santsencs nouvinguts, fins aquells que hi viuen des de fa dècades, tothom guarda amb afecte el record d’alguna nit de festa major gaudint de la música o passejant entre decorats de fantasia. És el cas del Guillem Soler, que fa poc més d’un any que s’ha mudat al barri. Així i tot, l’encant de Sants i la seva vida associativa l’han atrapat. “Les meves primeres festes van ser les de l’any passat i va ser una experiència única. Vaig descobrir un sentiment de barri que va més enllà de la Festa Major”, explica.

Darrere d’aquest sentiment comunitari hi ha desenes de veïns bolcats en mantenir el caliu de Sants, malgrat les dificultats per fer-ho. “La implicació durant la Festa Major genera unes dinàmiques socials que s’allarguen tot l’any. Amb la festa, els veïns s’integren més ràpidament i creem una xarxa invisible molt positiva”, celebra Giralt.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram