La Torre de Santa Caterina, des del carrer. Foto: Ajuntament

Tot passejant pel carrer Panamà, en arribar al número 21, ens trobem amb una casa singular amb uns elements gòtics que delaten l’origen medieval de la construcció. Tot i la modernitat que desprèn el conjunt, s’hi entreveu l’antiga Torre de Santa Caterina.

Es desconeix quan va ser construïda, però devia ser una masia d’origen medieval coneguda com la Torre de Pedralbes o del Lleó. Sembla que cap al 1639 el seu propietari va donar-la en herència als frares dominicans de Santa Caterina de Barcelona que li van donar el seu nom i la van conservar, com a mínim fins a la desamortització dels béns propietat de l’església de l’any 1835.

Al segle XX, la casa va recaure en mans de Santiago Güell i López, baró de Güell i president del Comitè Olímpic Espanyol, que va transformar-la per donar-li l’aspecte actual. Cap a finals dels anys vint del segle XX i en una peça de terra segregada del conjunt de la finca es va construir un restaurant amb uns jardins projectats per Nicolau Rubió i Tudurí, que inclouen una mina d’aigua així com el brollador de la font del Lleó. Actualment, la casa és visitable només per l’exterior.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram