La Casa Pere Company, model de modernisme nòrdic. Foto: Ajuntament

Quan pensem en modernisme sempre ens venen al cap les grans referències artístiques de la ciutat. Però aquest estil artístic va durar molt de temps i va canviar molt també, fruit dels canvis de tendència. La Casa Pere Company, al número 56-58 del carrer Buenos Aires, és un bon exemple d’un modernisme més avançat, fruit del canvi de mentalitat de la burgesia de l’època, que ja estaven cansats d’arquitectura ostentosa i d’edificis sobrecarregats.

Efectivament, la Casa Pere Company es considera la primera obra de l’anomenada època blanca de l’arquitecte Puig i Cadafalch. És en aquesta residència on introdueix per primer cop elements de la Secessió vienesa, model imperant a Europa, i redueix radicalment la decoració i la gamma cromàtica. Es pot veure clarament a les façanes, totalment llises, amb esgrafiats comptats en forma de garlanda. La teulada a dues aigües també revela la influència de l’arquitectura nòrdica.

Malauradament, només podem valorar l’obra des de fora perquè els elements interiors es van eliminar quan l’any 1940 el ginecòleg Melcior Colet va comprar la casa i la va convertir en una clínica. Actualment, la casa alberga el Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Melcior Colet, gràcies a la donació que en va fer el propietari a la Generalitat a canvi que allotgés precisament un museu dedicat a l’esport.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram