escola Cavall Bernat

D’ençà del confinament a què vam estar sotmesos arran de la pandèmia pel coronavirus, el descampat que hi ha just davant de l’escola, a la rambleta, va arribar al seu pitjor estat de decadència. Si a aquest fet hi afegim la complexitat urbanística de la zona i la dificultat per accedir a l’escola, no és estrany que l’entorn de Cavall Bernat sigui brou de cultiu per a certes activitats que no podríem considerar gaire “cíviques”.

Els motius? Doncs ves per on, no en falten: potser per incivisme d’algunes persones, potser pels privilegis que semblen haver adquirit alguns amos de gossos, potser per deixadesa de l’Ajuntament o, senzillament, per tot plegat.

En aquest context, algunes famílies van constituir la Comissió d’Entorn, amb l’objectiu de revertir aquesta degradació de l’entorn escolar. Una de les primeres accions de la Comissió va ser reivindicar la transformació del descampat de la rambleta fent públic un manifest en què es convidava les associacions de veïns, altres AFA i particulars a col·laborar-hi. També es van organitzar diverses activitats lúdiques amb l’objectiu de “pacificar” aquest espai. La més multitudinària va ser la trobada per construir una zona enjardinada enmig del descampat i penjar una pancarta per informar el veïnat de la reivindicació. Tanmateix, la il·lusió de les criatures i les famílies va durar ben poc, ja que tota la feina que es va fer, pancarta inclosa, es va destruir en menys de 48 hores, ja fossin veïns molestos, amos de gossos o incívics.

El que importa és que no s’entén una AFA que no sigui reivindicativa

Arran del manifest i la pancarta, responsables del Districte de Sants-Montjuïc van contactar amb l’AFA i es va iniciar un procés de diàleg que ha culminat amb la inauguració, aquest mes de febrer, del “renovat descampat”.

Però com ha estat el procés i quina valoració en fem? Us ho expliquem:

Després d’algunes converses amb responsables del Districte, el 2022 la Comissió d’Entorn va organitzar una jornada participativa perquè totes les famílies poguessin expressar com voldrien que fos el descampat de la rambleta. Totes les decisions que es van consensuar en aquella jornada es van compartir amb tècnics i la gerent de Sants- Montjuïc, que van acceptar algunes de les propostes. Tot i així, van deixar clar que el descampat no estava destinat a ús de parc infantil, de manera que les intervencions que s’hi fessin no culminarien en un “parc” per a la mainada, sinó en un espai que no fos excloent de gent gran, canalla ni gossos —au, tots al mateix sac.

Així que ja podem discutir si cal dir-ne espai de joc, espai d’oci, el nou descampat o ta tia Pepa; ja podem manifestar malestar, frustració o indignació per les dimensions de la zona infantil, pel tipus de mobiliari que hi han posat o per la manca d’elements de joc destinats a la canalla. Aquí el que importa és que no s’entén una AFA que no sigui reivindicativa, i la del Cavall Bernat ho és. I també és important fer valer les millores que s’aconsegueixen dia rere dia per garantir el benestar de les nostres criatures. Per tant, fem ús del nou espai, gaudim-ne i esperem que cap a(gos)arat entri a la zona de joc cercant el millor lloc per deixar-hi anar la seva m…

Les famílies de l’AFA fem coses!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram