Els dos extrems del Paral·lel estan pendents de reformar. Foto: Google Maps

“Aquesta reforma s’ha d’acabar”. Aquestes paraules les va pronunciar l’exalcalde Xavier Trias la setmana passada durant una visita que va fer a l’avinguda del Paral·lel per reclamar a l’actual govern que es reprenguin les obres de la reforma d’aquesta avinguda en els seus extrems.

La posició de CiU sobre la qüestió és compartida per una part dels actors implicats, però altres, com la plataforma Som Paral·lel, que són molt crítics amb la reforma aprovada, demanen reobrir el debat i que el disseny dels dos extrems que queden per reformar es faci a través d’un procés participatiu. De fet, la divisió veïnal que ha acompanyat aquesta reforma des d’un inici no sembla haver anat a menys amb l’aturada de les obres. Tot el contrari: l’escenari obert fa que les veus a favor i en contra tornin a alçar-se amb força.

Josep Guzman, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, defensa que la reforma s’hauria “d’acabar el més ràpid possible” però afegeix que “les coses no van gaire bé”. Guzman explica que un dels problemes és que “l’avinguda pertany a diferents barris i districtes i això complica les coses”, i afegeix que ells defensen “que s’acabi el col·lector, que és una obra prioritària”. El president de la coordinadora també considera urgent començar a parlar “del Pla d’Usos que necessita l’avinguda, que ha de ser un pla únic encara que el Paral·lel passi per diferents districtes”, però lamenta que la “sensació” que tenen “és que no hi ha un referent municipal clar amb qui parlar del tema”.

La demanda que la reforma de l’avinguda acabi el més ràpid possible també la comparteixen els empresaris de la zona i la Fundació El Molino. En declaracions al diari Ara, la seva presidenta, Elvira Vázquez, afirma que “el Paral·lel no és el passeig de Gràcia o la Diagonal”. “Aquí les actuacions són urgents”, diu, al mateix temps que demana al consistori un interlocutor clar.

A l’altra banda d’aquests posicionaments hi ha el que mantenen plataformes com Som Paral·lel, l’Associació Talia Olympia, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible o Fem Sant Antoni. Totes elles defensen l’aturada de la reforma i reclamen que el nou disseny es faci a partir “d’un procés participatiu de veritat”. Un portaveu de Som Paral·lel afirma a aquesta publicació que “l’anterior govern va voler imposar el seu projecte sense tenir en compte la gent” i argumenta que “és necessari un procés participatiu”. “De moment hi ha una mica d’inacció, però, ja que no s’ha convocat res”, diu. 

Si en alguna cosa coincideixen tots plegats és que, ara mateix, la sensació és que tot està molt aturat i no s’esperen novetats aviat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram