Rec Cultural

Foto: SORTKAT

El REC Cultural, la versió cultural de la moneda ciutadana digital REC, ja ha començat a circular a Barcelona des del passat 1 de setembre. Impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i per l’associació NOVACT, entitat gestora de la moneda, ja està en marxa una prova pilot als barris de Sants i del Poble-sec, amb un import total de 200.000 euros i amb l’objectiu de testejar el potencial de la nova moneda per estimular el consum, la producció i l’accés a la cultura local.

El REC Cultural, paritari a l’euro (1 € = 1 REC), es pot fer servir en centres cívics, botigues, espais de formació, sales de concerts i museus del Poble-sec i de Sants que s’hagin adherit a la iniciativa (és un llistat que va creixent, perquè no està tancat).

Si canvies 50 euros a RECS Culturals, en reps 75

La iniciativa forma part d’una política pública que té una doble dimensió. Per una banda, democratitza l’accés a la cultura, perquè unes 500 famílies usuàries dels serveis socials d’aquests dos barris reben xecs directes de 200 RECS Culturals i se’ls fa acompanyament. I, per altra banda, promociona el consum de cultura, ja que, quan qualsevol ciutadà o ciutadana bescanvia euros a RECS Culturals, obté un 50% més per gastar en cultura. És a dir, si per exemple canvies 50 euros, reps 75 RECS.

La campanya finalitzarà el 28 de febrer del 2023 (o abans si s’esgota la bonificació), però els RECS Culturals adquirits podran seguir circulant i es podran continuar utilitzant als establiments adherits.

Rec Cultural

Foto: SORTKAT

Obert a tothom

La prova pilot es porta a terme a Sants i al Poble-sec perquè són barris amb una intensa activitat cultural, ja que concentren molts establiments de comerç de proximitat cultural així com equipaments, entre els quals destaquen els museus de la muntanya de Montjuïc.

Ara bé, és important remarcar que, tot i que en aquesta prova pilot els RECS Culturals s’han de fer servir en aquests dos barris, no hi ha límits geogràfics per a la procedència dels beneficiaris: tota la ciutadania pot participar en aquesta campanya, que està oberta a tothom, no només al veïnat de Sants i del Poble-sec. De fet, la previsió és aconseguir la participació de prop de 1.000 ciutadans i ciutadanes.

Rec Cultural

Ara que comença el curs, als centres cívics de Sants i del Poble-sec podràs pagar les activitats i els tallers amb RECS Culturals. Foto: Pexels

Què és el REC?

El REC (Recurs Econòmic Ciutadà) és la moneda ciutadana de Barcelona, exclusivament digital i d’ús voluntari entre les persones, entitats i comerços que l’accepten. Es pot fer servir descarregant-se l’aplicació mòbil REC Barcelona.

Després de provar-se amb èxit en el comerç local de l’Eix Besòs, en aquest cas de manera genèrica (sense acotar-ho a cap sector concret), ara es vol continuar explorant les seves possibilitats amb un enfocament sectorial i en un context territorial diferent, centrant-se en l’àmbit cultural. De fet, el REC Cultural és un projecte pioner perquè no existeix cap experiència més de moneda digital aplicada al món de la cultura.

Rec Cultural

La llibreria La Inexplicable és un dels establiments adherits al REC Cultural. La seva responsable, Gloria Arquillo (a la foto, a l’esquerra), valora el projecte perquè fomenta “que la gent del barri s’hi quedi per consumir cultura”. “Tot el que sigui ajudar el teixit local és bo”, remarca. / Foto: SORTKAT

Per què utilitzar-lo?

I és que s’ha comprovat que, a través del REC, la despesa pública genera riquesa local, assegurant que els diners es queden i circulen als barris. L’objectiu últim de la iniciativa és afavorir l’economia local mentre es genera cohesió social.

En concret, el REC Cultural és, a més, una eina per potenciar el teixit cultural local. Utilitzant aquesta moneda ciutadana es dona vida al comerç cultural de proximitat, es fa créixer la cultura local i s’afavoreix que els diners es quedin i circulin entre el teixit cultural més proper. Si es paga amb RECS Culturals als equipaments i establiments adherits de Sants i del Poble-sec, es reforça el compromís personal amb la cultura, s’hi dona suport i es participa activament en el seu teixit creatiu, a més de rebre el 50% de bonificació extra ja esmentat.

Un cop finalitzada aquesta prova pilot, i segons els resultats obtinguts, s’estudiarà la viabilitat d’estendre el projecte (que s’emmarca en el Pla de Drets Culturals de l’ICUB) a altres barris de la ciutat.

Rec Cultural

Més informació? Aquí la trobaràs

Durant tot aquest mes de setembre hi haurà punts informatius a diversos indrets dels barris de Sants i del Poble-sec on podràs trobar informadors del REC Cultural que t’explicaran el projecte, et lliuraran tríptics i, si ho necessites, t’ajudaran amb l’App. Aquests són els dies, els horaris i els llocs que tens a la teva disposició:

  • Dimecres 7 de setembre, de 10 a 13 hores, a la plaça de les Tres Xemeneies
  • Dijous 8 de setembre, de 16:30 a 18:30 hores, a la plaça de Sants
  • Dilluns 12 de setembre, de 16:30 a 18:30 hores, a la plaça Bonet i Moixí
  • Dimecres 14 de setembre, de 10 a 13 hores, a la plaça del Sortidor
  • Divendres 16 de setembre, de 10 a 13 hores, als carrers de Creu Coberta i de Sants
  • Dimarts 20 de setembre, de 16:30 a 18:30 hores, al carrer Blai
  • Dijous 22 de setembre, de 10 a 13 hores, als entorns del Mercat d’Hostafrancs
  • Divendres 23 de setembre, de 10 a 13 hores, als entorns del Mercat de Sants

* OCCU: Oficina Ciutadana de la Cultura (Palau de la Virreina · La Rambla, 99 · Telèfon: 93 316 10 00)

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram