Imatge de l’entrada del refugi. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

Les obres de construcció d’un dipòsit freàtic i de la urbanització de la banda sud del calaix de les vies van provocar fa dues setmanes el descobriment d’una de les entrades del refugi antiaeri número 722, localitzat al número cinc del carrer de Burgos, a tocar del carrer Riera de Tena.

Un cop descobert el refugi, del qual ja se’n tenia constància però que no s’havia pogut localitzar amb precisió, es van aturar les obres i el Servei d’Arqueologia de Barcelona, juntament amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, van començar a inspeccionar el descobriment. L’entrada estava plena de runa i un cop buidada de terra es va poder comprovar que un tapiat segellava l’accés a mitjana alçada. Va ser un cop retirat quan el Servei d’Arqueologia va poder comprovar que el refugi mai es va arribar a construir del tot, ja que a partir de l’entrada (d’entre 8 i 10 metres de llargada i una profunditat de 6 i 8 metres) només s’estenien un parell de galeries inacabades excavades al subsòl i totalment col·lapsades.

Segons el Servei d’Arqueologia, aquesta descoberta serveix per demostrar que “no sempre es van arribar a construir o executar la totalitat dels 1400 refugis de la ciutat, fos per motius tècnics o per la idoneïtat dels terrenys on s’havien d’excavar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram