Imatge d’una protesta a favor del tancament del CIE. Foto: Tancarem el CIE

El Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de Barcelona, va aprovar durant la seva sessió celebrada el passat dilluns dia 10 de novembre demanar més control del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca.

L’informe del Consell de Ciutat arriba després que la plataforma Tancarem el CIE, que reclama el tancament d’aquest centre, hagi augmentat les seves mobilitzacions en els darrers mesos. Tot i l’informe crític, el Consell no s’ha afegit a la petició del tancament.

A l’informe, doncs, l’organisme destaca les quatre morts que s’han produït al CIE, dues de les quals van ser per suïcidi, una per un infart i, una altra, per malaltia. Sobre aquestes dues últimes, el document s’hi refereix com a “extremadament infreqüents en homes joves”. Deixant de banda les quatre morts, les conclusions de l’informe són d’una contundència palpable i denuncien que “l’existència dels Centres d’Internament d’Estrangers no ha estat mai absent de polèmica i d’inquietud respecte al seu funcionament i fins i tot, en alguns casos, de desacord total sobre la seva existència”. A aquesta conclusió cal afegir-hi les mencions que l’informe fa a les “múltiples denúncies que s’han produït arran de presumptes agressions i vulneracions de drets fonamentals”. És per això que el Consell de Ciutat aposta per la creació d’una comissió de treball on s’abordin “els aspectes relacionats amb la transparència de l’activitat i de les condicions del centre i, també, la possibilitat d’impulsar la signatura de convenis per la prestació de serveis d’assistència social als interns, així com organitzar visites de representants polítics i les entitats”.

Totes aquestes conclusions seran traslladades al Plenari del Consell Municipal. Serà la primera ocasió en què el Consell de Ciutat trasllada al ple de l’Ajuntament una iniciativa després de l’aprovació, a finals d’octubre, del nou reglament d’aquest organisme.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram