Les eleccions al Parlament del passat 14-F van deixar a Sants-Montjuïc una victòria del PSC per una mica més de 1.200 vots. Els socialistes van aconseguir ser la força més votada en sis dels 10 districtes de la ciutat. A Sants-Montjuïc, el PSC va obtenir un total de 15.534 vots, que li van representar un suport del 24%, una xifra que li va permetre quedar per davant d’ERC, que va ocupar el segon lloc. Així doncs, el PSC es va emportar la victòria igual que va fer al conjunt del país, tot i que en aquest cas només va ser per vots, ja que en escons es va produir un empat a 33 amb ERC.

El segon lloc dels republicans al districte va arribar gràcies al suport de 14.327 veïns (22,1%). El marge d’avantatge per a la formació que liderava el socialista Salvador Illa, doncs, va ser d’una mica menys de dos punts percentuals respecte de la del republicà Pere Aragonès. El darrer lloc del podi va ser per a JxCat, que va aconseguir 10.481 vots (16,2%). La formació de la candidata Laura Borràs, per la seva banda, va ser la força més votada en quatre districtes de la ciutat (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia i l’Eixample).

Tornant a Sants-Montjuïc, a una certa distància de JxCat es va situar En Comú Podem, que va aconseguir 6.912 vots que van representar un suport del 10,7%. Els comuns, amb Jéssica Albiach al capdavant, van tornar a firmar uns resultats discrets en el còmput global, repetint els 8 diputats obtinguts el 2017.

La participació a Sants-Montjuïc va ser del 53,6%, per sota de la mitjana de la ciutat

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La principal notícia negativa de la jornada electoral va ser la irrupció de la formació d’extrema dreta Vox, que va entrar al Parlament amb 11 diputats com a quarta força. Al districte, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga va recollir 3.885 vots (6%). El partit ultra va veure, però, com la CUP quedava per davant seu a Sants-Montjuïc, ja que la formació de l’esquerra independentista va obtenir 5.307 vots (8,2%). Els cupaires, amb Dolors Sabater de cap de llista, van firmar un magnífic resultat al conjunt del país amb nou diputats.

En setena posició va quedar el que va ser el gran derrotat de la nit, Ciutadans. Després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte es va haver de conformar amb 3.560 vots (5,5%). Per sota de Cs va quedar el PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. Els populars, a Sants-Montjuïc, es van quedar en el 3,8% dels suports (2.443 vots).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, aquestes eleccions van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A Sants-Montjuïc, per la seva banda, la participació va ser del 53,6%, tres punts i mig més baixa que la del conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%.

Els barris: sis victòries del PSC i dues d’ERC

Pel que fa als resultats als vuit barris del districte, el vermell del PSC va ser la tònica dominant. Els socialistes van guanyar en sis (la Marina del Prat Vermell, la Marina de Port, la Font de la Guatlla, Sants-Badal, el Poble-sec i Hostafrancs) mentre que ERC en dos (la Bordeta i Sants).

La victòria socialista més contundent va ser a la Marina del Prat, on el suport al PSC va ser del 33,6%. A la Marina de Port els socialistes també van superar la barrera del 30%, ja que van obtenir el 32,2% dels vots. En els altres quatre barris on van guanyar, el suport es va moure entre el 22,5% i el 25,4%. En el cas de la Bordeta i Sants, els socialistes van acabar en segon (23,4%) i tercer lloc (19,7%), respectivament.

Pel que fa a ERC, la victòria de la Bordeta la va firmar amb el 24,5% dels vots, amb un avantatge d’una mica més d’un punt percentual amb el PSC. A Sants, per la seva banda, va tenir un suport del 22,9% i va quedar per davant de JxCat per gairebé tres punts. En els barris on no van guanyar, els republicans van aconseguir ser segona força al Poble-sec, a la Marina de Port, a la Font de la Guatlla, a Hostafrancs i a Sants-Badal. Només no ho van ser a la Marina del Prat, on el segon partit més votat va ser En Comú Podem.

Pel que fa a JxCat, el suport més gran el va aconseguir a Sants, on va ser segona força amb el 20,2% dels vots. Una de les notícies negatives va ser el 13,6% de suport de Vox a la Marina del Prat, on va ser tercera força.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram