L’esperada reobertura del mercat de Sants està a punt de fer-se realitat. Després d’un període d’obres que ha permès renovar-lo de dalt a baix, però conservant-ne l’estructura i l’essència, s’estan fent els últims retocs perquè pugui començar a funcionar a partir del pròxim dimecres dia 14 de maig, tal com avançava ahir La Vanguardia i han confirmat fonts del Districte a Línia Sants.

Actualment s’estan acabant d’enllestir les obres de les parades i botigues, i la instal·lació de l’autoservei, la darrera fase de les actuacions en aquest mercat. El nou mercat de Sants presentarà les mateixes característiques que altres recintes de la ciutat que també s’han remodelat últimament. Seguirà comptant amb les parades tradicionals i una àrea d’autoservei i incorporarà nous serveis, com ara aparcament i climatització. Les obres, que han tingut un cost de 9,8 milions d’euros, han constat de tres fases. En la darrera, que gairebé està enllestida, s’han fet actuacions com la rehabilitació de la coberta i dels desguassos pluvials, la restauració dels elements modernistes de les façanes, la millora dels accessos, la construcció de les oficines i la instal·lació de serveis.

També cal destacar que s’han introduït les instal·lacions necessàries per a l’ús de les noves tecnologies com la compra on-line, el pagament amb targeta i la informatització dels serveis.

Aquestes millores venien precedides d’unes altres dues fases de gran impacte, que consistien en la remodelació de la infraestructura. Es va enderrocar l’interior de la planta de vendes, es va excavar en el subsòl per construir-hi tres noves plantes i es van fer les instal·lacions prèvies dels sistemes que, gràcies a l’aigua freàtica, serviran per dotar el mercat d’instal·lacions de climatització, tant per a l’hivern com per a l’estiu.

UNA ACTUACIÓ ESPECTACULAR

El procés de remodelació del mercat de Sants ha deixat moments espectaculars, com va ser l’excavació de noves plantes, ja que va obligar a protegir els pilars centrals que suportaven l’estructura interior i la coberta del mercat, recolzant-los temporalment en una nova estructura metàl·lica. Aquestes obres complexes, però, han donat com a resultat una planta de 3.000 metres quadrats destinada a oferta comercial, dels quals la meitat es destina a les noves parades de venda i l’altra meitat a l’àrea d’autoservei.

Les instal·lacions del nou mercat destaquen també per l’eficiència energètica de les instal·lacions i una nova zona de vianants al seu voltant.

Un mercat modernista

Una de les característiques del mercat de Sants és que la seva estructura presenta diversos elements modernistes. La remodelació s’ha fet preservant aquest caràcter singular.

El projecte de remodelació del mercat de Sants es va adjudicar en un concurs públic a l’estudi d’arquitectura Pb2 Projecte, dirigit per l’arquitecte Josep Llobet i Bach. Amb la renovació del mercat, no només es preserva un edifici modernista i un valor patrimonial, sinó que es pretén que ajudi a dinamitzar comercialment l’entorn del barri.

El mercat de Sants es va construir entre el 1897 i el 1913 i és obra dels arquitectes Pere Falqués Urpí i Antoni de Falguera Sivilla. Té una estructura de murs i pilars d’obra vista de maó ceràmic, amb mosaics ornamentals a la façana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram