L’alcoholisme és una malaltia que pateixen milions de persones arreu del món. Es caracteritza pel desig irrefrenable de beure alcohol i és molt difícil sortir-se’n sense ajuda. Els que convivim o hem conviscut amb una persona alcohòlica sabem que no només pateix qui beu: els que estem al voltant també n’estem afectats i patim amb ells.

A vegades els problemes ens ofeguen, no entenem per què el nostre ésser estimat no pot parar de beure ni canvia de comportament, tot i els problemes que es deriven de la vida ingovernable: disputes familiars, pèrdua de feina, problemes econòmics, abandonament de la parella i els fills, distància emocional, etc. És molt complicat viure amb alcoholisme a la família, fins i tot si els afectats ja no estan amb nosaltres, o els fills han crescut i marxat de casa. L’afectació en el familiar de la persona alcohòlica continua i dificulta la vida plena i serena.

Així va ser en el meu cas fins que vaig assistir a la meva primera reunió d’Al-Anon/Alateen, l’associació d’ajuda mútua per a familiars d’alcohòlics. Allà vaig trobar persones que, com jo, tenien parents o amics amb un problema d’alcoholisme i es donaven suport mutu per entendre què passa amb aquesta malaltia, com afecta qui beu i els qui estan al seu voltant, i per aprendre eines per canviar d’actitud davant d’aquest problema. El que havia fet fins llavors no m’havia funcionat i només m’havia generat frustració, ràbia i desesperança; era hora de canviar alguna cosa!

Tothom que cregui que té un problema d’alcoholisme al seu voltant és benvingut als grups d’Al-Anon/Alateen

Va ser una sorpresa veure com les persones que em van rebre em comprenien i no em jutjaven. M’han acompanyat des de llavors en el camí per obtenir una serenitat que no pensava que fos possible amb les dificultats que tenia a causa de l’alcoholisme a la meva família. Tothom que cregui que té un problema d’alcohol al seu voltant és benvingut als grups d’Al-Anon/Alateen i només cal que vinguin i seran atesos per persones que, com ells, tenen o han tingut un problema d’alcoholisme en un ésser estimat i han tirat endavant amb el suport que l’associació ens ofereix.

Les reunions d’Al-Anon són per a adults i les d’Alateen per a adolescents entre 12 i 18 anys. Al barri de Sant Martí n’hi ha dos que es reuneixen al Centre Cívic Sant Martí (Selva de Mar, 215) els dilluns i divendres de 19 a 21 hores (Grup Sant Martí) i els dijous de 20 a 21.45 hores (Grup Sant Martí Fills Adults).

A mi m’ha canviat la vida. Si creus que també pot ser el teu cas, et sents confós o pateixes a causa dels problemes derivats de la beguda d’algú proper, vine i informa’t sobre com podem ajudar-te. Si els horaris dels grups del barri no et van bé, consulta el web www.al-anonespana.org i troba’n algun a Barcelona o província, o truca al 650 16 18 17, on t’informaran de les diferents possibilitats i dels grups d’Alateen per als més joves de la família.