La plataforma veïnal d’àmbit metropolità Aire Net va denunciar dijous passat a la Fiscalia de Medi Ambient l’empresa pública TERSA, a qui acusa de ser la culpable “de l’elevada contaminació i les males olors” que hi ha al Fòrum a causa de l’activitat de la seva incineradora.

A finals de gener Aire Net ja va alertar que contemplava la via judicial durant una sessió informativa celebrada al Museu Blau durant la qual representants de la plataforma van exigir el tancament de la planta de TERSA. La plataforma basa les seves reclamacions en un estudi publicat el 2015 per un professor de la Universitat Rovira i Virigili que assenyalava que els habitants de la zona del Fòrum “pateixen 2,5 vegades més risc de desenvolupar un càncer”.

Dijous passat, un cop presentada la denúncia, Aire Net va explicar en una roda de premsa que tenen indicis que TERSA hauria comès una sèrie de males pràctiques des de fa molts anys i que encara continuen. Una informació que alguns treballadors de la planta han fet arribar a Aire Net de forma anònima. “TERSA ha estat executant males pràctiques deliberades i il·legals durant anys. És una incineradora opaca, on és molt difícil accedir a la informació”, va afirmar durant la roda de premsa Silvina Frucella, portaveu d’Aire Net. A la documentació que la plataforma ha presentat a la Fiscalia també s’acusa TERSA de cremar residus a una temperatura inferior a la que marca la llei per així aconseguir reduir la contaminació i l’eliminació de dioxines.

“NIVELLS D’EMISSIÓ LEGALS”
Per la seva banda, des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’entitat pública que tutela TERSA, afirmen que tota la informació disponible que tenen actualment “assenyala que els nivells d’emissió estan per sota dels autoritzats” i que les anàlisis preliminars “no mostren evidències de possibles impactes sobre la salut”. Al mateix temps afegeixen que un estudi encarregat a la UPC va concloure que es compleixen els límits legals.

Tot i això, des de l’AMB recorden que també hi ha dos estudis previstos de l’Agència de Salut Pública per “determinar amb exactitud la situació actual dels nivells de contaminació de dioxines i possibles impactes sobre la salut” i una auditoria externa en procés de contractació. Una auditoria que el Consell d’Administració de TERSA va decidir demanar el passat 15 de març.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram