La Torre de les Aigües del Besòs ja torna a lluir. Després de tres anys de rehabilitació, aquesta edificació característica del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou es va inaugurar el passat dissabte. A partir d’ara serà un símbol del passat industrial i de la presència de l’aigua al districte de la ciutat obert a tots els veïns que la vulguin visitar.
També serà un mirador. Un punt privilegiat des d’on poder observar unes fantàstiques vistes de la ciutat i del mar, per comprovar, des d’una construcció de més 130 anys d’història, quina ha estat l’evolució dels barris de Sant Martí i de Barcelona.
La Torre de les Aigües del Besòs i l’Antiga Cada de Vàlvules (plaça Ramon Calsina) van ser construïdes entre 1880 i 1882 per l’arquitecte Pere Falqués. Es tracta d’una construcció de 62 metres d’alçada i un diàmetre de 12 metres, realitzada totalment a maó vist.
Un conveni entre l’Ajuntament i la Societat General d’Aigües de Barcelona (Grup Agbar), que ha finançat gran part de la recuperació, va permetre començar les obres el 2010.

UNA REHABILITACIÓ FIDEL
Els treballs de rehabilitació de la Torre es van encarregar a l’equip format pels arquitectes Antoni Vilanova i Eduard Simó. Tal com explica Vilanova, tot l’equip ha treballat per mantenir l’essència que Pere Falqués va donar a l’edifici. “Hem tingut un respecte absolut per l’obra original. Només l’hem fet accessible. No hi ha cap element gratuït”, explica a Línia Sant Martí l’arquitecte.
Aquest és un edifici singular, ja que segons revela Vilanova, “expressa el llenguatge de la construcció catalana del segle XIX. És una lliçó de l’arquitectura de l’època a través d’un mestre com Pere Falqués”. Vilanova considera, a més, que la Torre “és molt desconeguda pel públic”, i que serà “un element sorprenent, no només per al districte, sinó per a tota la ciutat”.
Tot i que molts dels visitants buscaran les vistes, “360 graus sobre la ciutat i el front marítim”, l’arquitecte creu que serà un element que “tancarà el cicle històric de la distribució de l’aigua a la ciutat. Esperem que a través de la visita guiada es pugui interpretar la construcció original, el sistema de dipòsits, i com es repartia l’aigua a la ciutat”, conclou.

Portes obertes a l’abril

Durant els mes d’abril, la Torre de les Aigües del Besòs oferirà diverses jornades de portes obertes perquè els veïns i veïnes es puguin acostar a observar el resultat la de rehabilitació. La gestió d’aquestes visites anirà a càrrec de l’Arxiu Històric del Poblenou, una associació que es dedica a la recerca, arxiu i difusió de dades i documents sobre el barri, que en futur ubicarà la seva seu en aquesta torre.
Dissabte passat, ja la van visitar algunes autoritats, com l’alcalde Xavier Trias, que va destacar que aquest ha estat “un dels processos de rehabilitació patrimonial més destacats dels darrers anys a Sant Martí” i que la Torre és “un símbol del nostre passat com a ciutat industrial i també un exponent de futur”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram