Fer el salt des de la universitat o qualsevol altre nivell formatiu cap al món laboral és una tasca àrdua pels joves, els quals sovint es troben amb una titulació entre les mans però sense cap tipus de formació sobre com fer-se valer i trobar una feina escaient a la seva formació i opció professional.

En aquest sentit, l’any passat va néixer el servei Barcelona Treball Joves, una iniciativa de l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació que s’implementa mitjançant Barcelona Activa, amb la col·laboració de la regidoria de Joventut. “La idea d’aquest servei és generar un catàleg ampli de càpsules formatives que permetin al jove trobar feina”, explica a Línia Sant Martí Lorenzo Di Pietro, director de capacitació professional i ocupació de Barcelona Activa.

Mitjançant aquestes càpsules monogràfiques, de tres hores de durada, l’objectiu del Barcelona Treball Joves és que els participants aprenguin a organitzar el seu camí cap a la recerca de feina. L’any passat, el primer d’aquesta iniciativa, van participar 1.509 joves, 301 dels quals eren provinents del districte de Sant Martí.

En el que va d’any, 480 joves ja han participat en les més de 100 activitats que s’han programat a la ciutat. El perfil dels participants respon a joves amb un nivell de qualificació mitjà o alt –amb una Formació Professional o una Llicenciatura–, i en situació d’atur o finalitzant els seus estudis.

CÀPSULES PER ETAPES

La recerca de feina és una tasca que requereix constància i esforç. Per aquest motiu, aquest servei d’orientació laboral per a joves està organitzat segons les necessitats dels participants. Hi ha càpsules formatives adreçades als joves que estiguin més desorientats, les quals els ajudaran a projectar al mercat els seus interessos laborals. Tanmateix, hi ha joves que ja tenen clar el que volen ser: aquí la formació està adreçada a la recerca de feina en si mateixa, amb càpsules sobre l’elaboració de currículums, de trobar feina a les xarxes socials o com preparar una entrevista.

“Tot i que encara no tenim prou recorregut per conèixer l’impacte del servei, les valoracions que ens fan els participants són molt positives, queden molt contents”, assegura Di Pietro.

La importància del coaching

La recerca de feina és un procés que pot generar dubtes i inquietuds en els joves. Molt sovint, es fa necessari la figura d’un coach o assessor, una persona que ajuda a diagnosticar els punts forts i febles dels aspirants perquè aquests visualitzin el seu marge d’acció cap a la feina volguda.

El programa Barcelona Treball Jove compta, en aquesta línia, amb un servei d’assessorament personalitzat de coaching. “Aquest servei vol que el jove faci florir el seu potencial i identifiqui el seu camí professional”, explica Di Pietro.

Aquest servei es duu a terme en grups reduïts de 7 persones, on es profunditza sobre les situacions particulars de cada aspirant. “Tot procés de recerca de feina té una part personal determinant”, afegeix Di Pietro, que creu que buscar feina comporta transitar per un camí de creixement personal i personal important i clau.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram