Integrants d’una associació durant un procés de votació. Foto: CAB

Del segle XIX, en plena revolució industrial, al segle XXI, al bell mig d’una gran revolució digital. Aquest és el recorregut que presenta la història de les associacions de la ciutat i que ara, gràcies al primer estudi sobre el seu teixit, se n’han conegut les seves principals característiques actuals, fins ara desconegudes.

L’estudi, batejat amb el nom Panoràmic de les Associacions de Barcelona, que ha estat coordinat pel Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), assenyala que a la ciutat hi ha més de 4.600 associacions, una per cada 350 habitants. La xifra de ciutadans que participen en aquestes associacions és de 684.300 persones, és a dir, un 42% del total de barcelonins.

Un cop d’ull amb més profunditat a aquestes xifres permet veure com el 50% d’aquestes associacions agrupen fins a 90 persones associades, mentre que el 27% en tenen entre 91 i 250 i el 23% restant n’agrupen més de 250. L’estudi també conclou que gairebé la meitat d’aquestes persones tenen un alt nivell d’implicació en la seva entitat i una antiguitat que supera els 10 anys com a membres de ple dret.

MÉS DONES
Un altre fet rellevant que apunta el Panoràmic és la majoria femenina que forma les entitats, ja que el 56% de les persones que formen les entitats són dones, per sobre del 44% d’homes. La majoria femenina també és visible tant entre les persones voluntàries (el 60%), com en les persones remunerades (el 64%). En el cas de les juntes directives, aquest percentatge baixa fins al 51%, cosa que provoca que els autors de l’estudi convidin “a la reflexió sobre els criteris de diversitat que s’incorporen en el funcionament organitzatiu”.

Miquel Àngel Aragón, president del CAB, explica a aquesta publicació que l’estudi “ha permès per primera vegada conèixer de primera mà la realitat del teixit associatiu de la ciutat”, del qual, veient els resultats de l’informe, destaca “la seva fortalesa i la seva dimensió”. “El nivell participatiu dels ciutadans de Barcelona sobta quan s’explica a fora. Fins i tot sorprèn els polítics”, conclou Aragón.

Sant Martí concentra l’11% de les associacions de la ciutat

El districte de Sant Martí concentra l’11% de les associacions de la ciutat, segons l’estudi Panoràmic. D’aquestes, la majoria es van constituir abans de la dècada dels vuitanta. En relació amb la xifra d’habitants, l’estudi mostra com hi ha una associació per cada 442 persones i dues de cada tres associacions tenen persones associades amb una antiguitat que supera els 20 anys.

Quasi totes aquestes associacions es concentren principalment al barri del Poblenou i, en menor mesura, a la resta. On hi ha menys activitat associativa és al barri del Besòs Maresme.

Entre les especificitats de l’associacionisme martinenc, també cal apuntar que l’estudi mostra com el 100% d’associacions desenvolupen la seva activitat a la ciutat. Es tracta, doncs, d’associacions que el seu àmbit territorial és el municipi, el districte o el barri.

Per acabar, una altra xifra rellevant de l’estudi és el fet que les associacions utilitzen de forma habitual els equipaments públics i els espais públics oberts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram