Festival Llum Barcelona 2024

Un dels espectacles lumínics que forma part del festival llum 2024. Foto: Maria Pratdesaba / ACN

El barri de Poblenou es tornarà a il·luminar aquest cap de setmana amb la 13a edició del festival Llum BCN 2024. Amb una direcció artística a càrrec de Maria Güell Ordis i amb Juliette Bibasse com a curadora internacional convidada, la cita transformarà els espais urbans del barri a través de diferents propostes d’artistes tant nacionals com internacionals, segons ha explicat Güell, també comissària de la cita.

A l’edició d’enguany, la participació de l’espectador “serà present en totes les instal·lacions” a través de “treballs molt experiencials”, ha afegit Güell. El festival, que arrencarà aquest divendres i s’allargarà fins diumenge, també comptarà amb els treballs de 17 escoles de disseny i il·luminació de Barcelona.

Itineraris i horaris

El festival ha creat tres propostes d’itinerari per visitar les instal·lacions:

  • El blau: fa un recorregut per les escoles entorn de la Meridiana i el Dhub
  • El lila: inclou les propostes de la zona del MediaTic (Jardins de Ca l’Aranyó, Museu Can Framis i el campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra).
  • El taronja: correspon a les instal·lacions dels artistes locals del barri, i que l’ha organitzat el Poblenou Urban District.

En aquest sentit, Güell ha explicat que l’edició d’enguany “s’ha estès” en les instal·lacions de l’eix de la Meridiana, el que inclou els punts de l’Auditori de Barcelona, el Mercat dels Encants i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC). De fet, ha explicat que és la primera vegada que es fa ús del vestíbul del TNC, i que al voltant d’aquest “hi ha moltes instal·lacions creades per les escoles”. “Està ben teixida la connexió entre artistes i escoles i el recorregut donarà amplitud pel moviment de la gent”, ha argumentat.

El festival de Llum BCN 2024 es podrà visitar divendres 2 i dissabte 3 de febrer des de les 18.30 h fins a les 23.30 h. El diumenge 4 l’horari és de 18.30 h fins a les 23.00 h. L’accés a tots els espais és gratuït.

Molts autors joves

Totes les instal·lacions, tal com ha apuntat Güell, “són apropiacions i transformacions de l’espai” que faran que les instal·lacions “siguin participatives”. “Però hi ha explícitament alguns punts, com el DHub, en què l’espectador formarà part de l’espectacle d’una manera molt explícita”, ha afegit Güell, que ha matisat que una de les seves façanes incorporarà “una projecció molt dinàmica i divertida”.

Així, Güell s’ha congratulat per una edició amb peces d’autors “molt joves”. “És un goig veure com transformen l’espai i com sorprenen, aquest any això és molt destacable”, ha insistit. També hi haurà, segons la directora artística, “molta participació de dones artistes”, aconseguint així que la balança de paritat “estigui absolutament equilibrada”.

Pel que fa a la presència d’artistes internacionals, Güell ha subratllat que el nombre d’artistes del país i internacionals també està “molt equilibrat”, tot i que la distribució en l’espai els separa. “L’eix de la Meridiana és molt nacional i, en canvi, a la part del Poblenou i Can Framis hi ha més presència internacional”, ha asseverat.

La inauguració de l’edició d’enguany tindrà lloc aquest divendres al foyer del Disseny Hub de Barcelona i comptarà amb la presència del regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i el regidor del districte, David Escudé. També hi participaran les comissàries del festival, Güell i Bibasse, i José Luis Vicente, director artístic del DHub.

Un cop finalitzat el festival, hi haurà una instal·lació que es podrà visitar fins al 17 de març al Disseny Hub, anomenada Paterns and recgnitions. Una composició en tres parts i creada per United Visual Artists.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram