Tersa segueix aixecant polèmica. Foto: Laura Fíguls / ACN

La contaminació de l’aire i del sòl a la zona del Fòrum hauria baixat, segons un informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’estudi el va encarregar l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) arran de les denúncies d’entitats com Airenet per les males olors i l’alt nivell de dioxines (una substància altament cancerígena) produïts, suposadament, per la incineradora Tersa. “En comparació amb estudis previs, les concentracions de dioxines en aire i sòls són baixes”, conclou el CSIC, que també afegeix que aquests nivells tan baixos no permeten determinar que l’origen de la contaminació sigui la planta de Sant Adrià i no altres fonts com, per exemple, el trànsit rodat.

Els veïns de la zona del Fòrum, però, no estan satisfets amb les conclusions de l’estudi. La presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, demana un monitoratge més ampli i continuat, ja que creu que els set punts de mesura que s’han agafat com a mostra “no fan referència a la veritable zona d’afectació de Tersa”.

CONCLUSIONS CONTRÀRIES
Els set punts de mesura es van distribuir així: dos a Sant Adrià, un a Badalona, dos a la zona del Fòrum, un a Sant Andreu i un setè a l’Eixample, el qual servia de referència com a àrea amb un volum de trànsit alt. Les mostres es van recollir en diversos mesos de l’any i amb condicions meteorològiques diferents.

L’Ajuntament (una de les administracions que va encarregar la investigació) va assegurar en un comunicat que l’emissió que fa Tersa és “equiparable a la que provoquen altres processos de combustió que es produeixen diàriament a la ciutat, especialment el trànsit rodat”. A més, apunta que “el mostreig ha estat prou ampli per fer una comparativa acurada”.

No obstant això, des d’Airenet fan servir les mateixes dades de l’estudi per contradir aquestes conclusions. El mostratge realitzat entre el desembre de 2018 i el març de 2019 demostra que a l’estació més propera a Tersa (l’Escola Catalunya de Sant Adrià) els nivells de dioxines van ser cinc vegades més alts respecte del punt més llunyà de la incineradora (a l’Eixample). El mateix CSIC accepta que aquestes diferències poden venir des de la planta de Tersa.

Des d’Airenet, a més, denuncien que entre el desembre de 2018 i el març d’enguany “no es va prendre cap dada” a l’estació ubicada al CAP Besòs i que també manquen dades al punt de mesura de l’Escola Catalunya entre el maig i el juny del 2018.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram