Les havaneres i els focs artificials són els grans protagonistes del primer dia de la Festa Major de la Vila Olímpica. Foto: Ajuntament

Un capvespre amb el sol caient per l’horitzó blau fosc que marca el Mediterrani. La brisa marina, rom cremat i una bona companyia. Aquests són els ingredients que cada any serveixen per bastir les famoses cantades d’havaneres que proliferen a les platges catalanes durant la temporada d’estiu.

A partir de les nou del vespre del divendres 3 de juliol, el Bogatell tornarà a convertir-se en l’escenari de la Cantada d’Havaneres de la Platja del Bogatell, que, com ja és habitual, servirà per donar el tret de sortida a la Festa Major de la Vila Olímpica.

Enguany, la música anirà a càrrec de dos grups de la ciutat, La Mar Salada i Xarxa, i un altre de Sant Vicenç dels Horts, Son de l’Havana, que a partir de dos quarts de deu de la nit s’encarregaran de musicar la nit de la Vila Olímpica amb aquest estil carregat de records i de nostàlgia. A més, els assistents a la cantada també podran participar en la sardinada popular, un altre dels ingredients que, juntament amb el rom i l’aroma a mar, converteixen les cantades en una manifestació emblemàtica de la cultura catalana.

Cap a la mitjanit, un cop hagin acabat les actuacions dels tres grups i tothom hagi sopat, l’espectacular castell de focs servirà com a cloenda del primer dels tres dies més màgics de l’any per al barri.

HERÈNCIA DEL SEGLE XIX
Les havaneres són un gènere musical nascut a la Cuba del segle XIX, fruit de la barreja de diferents ritmes i tradicions, que van arribar a Catalunya de la mà dels emigrants –tant espanyols com catalans– que van marxar de l’illa del Carib arran de la seva independència d’Espanya.

El cert és que van arrelar amb força a Catalunya i a la seva tradició popular, i ara per ara és difícil trobar un poble costaner on no es faci una cantada d’havaneres. Mirant enrere, l’any 1966 va iniciar-se la famosa cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell i el 1994 es va crear la Fundació Ernest Morató per tal d’impulsar la investigació d’aquest gènere musical.

Un altre dels elements que no pot faltar durant una nit d’havaneres és el rom cremat. Originària de la zona al voltant de Palafrugell, aquesta beguda alcohòlica es fa amb rom o amb un altre aiguardent, cafè, sucre, pell de llimona i espècies, entre les quals hi ha la canyella. Un element que no faltarà al Bogatell el pròxim 3 de juliol per poder gaudir d’una vetllada perfecta.

Ona Meseguer, pregonera

La waterpolista Ona Meseguer llegirà el pregó amb el qual arrencarà la Festa Major de la Vila Olímpica, que se celebrarà entre el 3 i el 5 de juliol.

“L’hem escollit perquè és veïna del barri, i també com a reconeixement a la seva trajectòria” explica Jordi Giró, president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, a Línia Sant Martí.

La cantada serà el plat fort del primer dia de les festes, que continuaran dissabte al matí amb una xocolatada i jocs infantils. Durant la tarda prendran protagonisme els comerciants del barri, mentre que a la nit es farà una obra de teatre al Centre Cívic i un musical al Casal de Barri.

Els actes seguiran diumenge amb un torneig de ping-pong i altres jocs al matí, un intercanvi culural entre una coral de gospel i la coral del barri i es posarà el punt final amb actuacions musicals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram