Construcció macrocuina

Amb el nou pla, els projectes de macrocuines com el de Sant Martí no podran tirar endavant. Foto: BlancaBlay/ACN

L’Ajuntament de Barcelona prohibeix que s’obrin nous supermercats fantasma a la ciutat i només permetrà que s’instal·lin macrocuines en sòl industrial. Així ho estableix el nou pla d’usos per regular aquesta mena d’activitat, que ara s’ha aprovat inicialment. La nova regulació, però, no suposa el tancament de les cuines ni supermercats fantasma que ja existeixen. El pla també regula el repartiment a domicili dels bars i restaurants, una activitat que s’ha expandit durant la pandèmia. Això significa que el projecte per fer una cuina fantasma que hi havia al carrer Puigcerdà, del barri de la Verneda i la Pau, queda definitivament descartat, tal com reclamaven els veïns des de feia mesos. “S’ha demostrat que la lluita val la pena”, han afirmat des de la plataforma veïnal que va néixer per aturar el projecte.

Segons ha explicat el Govern municipal, el pla especial d’usos vol “posar ordre” a l’auge que han viscut aquests negocis els últims mesos i “protegir” el model comercial de proximitat i la vida quotidiana dels veïns. “No volem negocis fantasma a la nostra ciutat”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

“Ara mateix, amb les regles del joc que té Barcelona, el que podem fer és dir que no tindrem cap més supermercat fantasma; de cuines, poques i el més allunyades possible de la trama urbana i que la resta d’activitats hauran de tenir una internalització del que suposa tenir unes flotes de repartidors, que han de tenir uns drets garantits, com poder anar al lavabo i seure”, ha subratllat Sanz.

Per la seva banda, la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha afirmat que el consistori no podia “tapar-se els ulls davant aquests nous fenòmens fantasma que s’aprofiten de la manca de regulació per envair les voreres, obrir sense límit horari, no competir amb les restriccions dels comerços físics, per exemple, a l’hora de vendre begudes alcohòliques, i amb un model basat en uns treballadors que sovint estan en condicions de precarietat”.

Pràcticament, no hi haurà noves macrocuines

El pla, a més, limita les macrocuines a les zones industrials allunyades d’habitatges, en carrers amb una amplada mínima de 25 metres i separades en un radi de 400 metres de distància respecte a altres establiments del mateix tipus.

A la pràctica, això significa que se’n podran obrir “poques”, ha dit Sanz, i només a les àrees industrials de la Zona Franca o al Besòs. Tampoc es podran implantar nous magatzems temporals de mercaderies no perilloses oberts al públic, que són espais amb armariets on deixar equipatges, bosses, maletes o similars i que acostumen a tenir usos turístics.

La nova regulació no pot tancar, però, els negocis que es van obrir abans que l’Ajuntament de Barcelona en suspengués la concessió de llicències ara fa un any per regular el sector. El consistori desconeix quants supermercats i cuines fantasma hi ha a la ciutat actualment.

Espais per als repartidors

El document també estableix que els locals hauran de tenir espais per als repartidors, és a dir, d’estada i descans i per aparcar els vehicles.

A més, els locals de restauració hauran de demanar un permís específic per repartir a domicili, que hauran de sol·licitar durant els dos anys següents a l’entrada en vigor del pla, prevista per d’aquí a un any.

Els restaurants de més de 150 metres quadrats hauran de reservar 5 metres quadrats per cada 100 als repartidors i els seus vehicles i els locals de restauració que estiguin situats en carrers de més de 7 metres i que formin part de la xarxa d’eixos verds o siguin de prioritat per a vianants hauran de destinar-hi 3 metres quadrats per cada 100 metres quadrats de local. La resta podran disposar del permís sense haver de reservar l’espai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram