dunes

Les dunes redueixen l’impacte de l’erosió causada pel mar i el vent. Foto: AMB

Les platges metropolitanes són l’espai públic més visitat de Catalunya i, per tant, estan constantment exposades a l’acció humana. Així ho assegura l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). D’una banda, perquè aquesta zona està especialment poblada i, de l’altra, perquè pateix una “gran pressió d’usos pel seu valor logístic, urbanístic i turístic”, detalla l’organisme. Però si a aquest impacte causat per l’home s’hi suma el que provoca el canvi climàtic, que fa que cada any el nivell del mar augmenti i que també vagin a més els temporals i les destrosses que deixen, la situació de les platges s’agreuja. En concret perquè, sense adonar-nos-en, el mar va menjant-se la sorra i, a la llarga, això suposarà que algunes platges desapareguin.

Segons l’AMB, l’acció humana i el canvi climàtic han portat a la pèrdua de la majoria dels ecosistemes que hi havia a les platges. En especial, però, preocupa la pèrdua de les dunes, que fan una funció clau per mitigar els efectes del canvi climàtic i evitar el retrocés de la sorra, ja que redueixen l’impacte de l’erosió causada pel mar i el vent. En aquest sentit, des de l’AMB asseguren que actualment hi ha un 15% de la costa metropolitana afectada pel retrocés de la línia de costa.

Es tracta d’un tema que fa temps que preocupa l’organisme metropolità i, per això, el 2014 va impulsar un projecte que busca millorar i protegir els sistemes dunars de les platges metropolitanes. Es desenvolupa en una franja litoral de 17 quilòmetres del delta del Llobregat, als municipis del Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels, i el seu objectiu és recuperar les dunes. Ho fa a través de diferents actuacions, com el moviment de sorres, la neteja o la instal·lació de passeres per evitar que l’acció humana malmeti la zona, entre altres.

Gràcies a aquestes accions, en els darrers anys s’han pogut reconstruir dunes i reforçar les que ja existien en 115.000 metres quadrats de platges. A més, també s’han instal·lat més de 12.000 metres de tancaments de protecció i 1.000 senyals, s’han eliminat 150.000 quilos d’espècies no autòctones i se n’han plantat 15.000 d’autòctones. Tot plegat, en un total d’11,9 quilòmetres de platges dels 17 que engloba el projecte.

En aquest sentit, també cal destacar que l’AMB ha volgut implicar la població en tot això i, des del 2016, ha tirat endavant més de 1.300 activitats per conscienciar la ciutadania de la importància de recuperar i respectar les dunes. A més, es tracta d’un projecte premiat a Europa per treballar per la regeneració d’ecosistemes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram