La Fundació Barcelona Comerç va acordar dijous dia 10 d’octubre obrir vuit festius més a l’any, tal com proposava l’estudi de la Universitat de Barcelona (UB) presentat a principis de mes, que aconsellava al petit comerç urbà ampliar el nombre de dies d’obertura.

“Dins de la Fundació hi ha eixos amb diferents necessitats, alguns més locals i altres més encarats al turisme, i havíem de buscar una solució que no perjudiqués ningú i beneficiés el màxim de gent possible”, explica a Línia Sant Martí Vicenç Gasca, president de l’entitat.

En concret, l’acord limita aquesta ampliació d’horari a dos mesos de l’any, juliol i agost, quan la demanda turística augmenta considerablement. Els vuit dies festius de més que s’han acordat treballar haurien d’estar inserits en aquests dos mesos estiuencs, independentment dels vuit dies que ja estan establerts i que es distribueixen al llarg de la resta de l’any.

També acota la decisió a zones d’interès turístic, encara per determinar, i a un horari de 10 del matí a 4 de la tarda. “Amb l’estudi veiem que aquesta acotació en el temps i les hores no afectaria el consum intern i afavoriria les vendes derivades del turisme”, afirma Gasca, que posa l’accent en el fet que aquesta proposta “no suposa un canvi en els hàbits del consumidor”.

EL REREFONS

Dilluns dia 7 d’octubre es va presentar un estudi que l’Ajuntament va encarregar a la Universitat de Barcelona (UB), sobre els efectes de la liberalització dels horaris comercials a la ciutat, on es proposava que el nombre de dies que les botigues poden obrir en diumenges i festius augmentés el doble (dels 8 actualment a 16 o 18).

Aquesta va ser una de les conclusions de l’estudi, elaborat pel Laboratori de Transferència en Economia Aplicada de la UB, sota la direcció de Jordi Suriñach. Els creadors de l’estudi consideraven escaient equiparar Barcelona amb altres capitals importants com Londres, París o Nova York, per tal de potenciar al màxim l’atractiu comercial de la capital catalana.

Tanmateix, durant la presentació Suriñach va avisar dels “efectes perniciosos” que pot tenir una liberalització total dels horaris comercials, per la qual cosa demanava que es realitzés de manera progressiva i esglaonada.

“Una liberalització total dels horaris hauria estat molt perjudicial pel comerç de la ciutat”, reconeix Gasca, que es reafirma en el fet que la proposta que han acceptat “no és perjudicial per al total de la ciutat”. Els investigadors van posar d’exemple la liberalització d’horaris a Madrid, positiva amb bonança econòmica però negativa durant la crisi.

Suriñach ja va anunciar que s’haurien d’escollir els nous dies d’obertura en èpoques específiques de l’any, com ara l’estiu, per aprofitar el turisme i evitar canvis d’hàbits en els veïns de la ciutat. En relació al petit comerç, Suriñach va aconsellar millorar la seva competitivitat amb estratègies com aterrar a Internet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram