Part de la biblioteca guanyadora de premis

Imatge de l’interior de la García Márquez. Foto: Maria Pratdesaba/ACN

La multipremiada Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, inaugurada fa dos anys, haurà de tancar al públic durant tres setmanes per reparar les esquerdes provocades pel moviment de l’edifici, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l’ACN. En concret, l’equipament tancarà al públic del 29 de juliol al 18 d’agost, però les obres duraran 13 setmanes. A banda de reparar els desperfectes, també s’actuarà per evitar-ne de nous.

Les obres han estat ideades pel mateix equip d’arquitectes del projecte original –Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l’estudi SUMA Arquitectura– i tindran un cost de 396.000 euros.

Els treballs consistiran a col·locar uns suports estructurals per tal de garantir un “millor control” dels moviments de l’edifici que han generat desperfectes en elements rígids de la façana, com ara els grans finestrals. Les esquerdes són visibles en els vidres de la terrassa a la tercera planta i de la zona infantil a la primera.

Des de Biblioteques de Barcelona expliquen que aquests moviments són habituals en qualsevol edifici, i que amb la nova estructura es vol evitar que provoquin desperfectes o patologies.

En paral·lel, es generarà un nou voladís exterior cobert a través dels nous suports estructurals, que s’integrarà com un nou espai de la biblioteca. El voladís permetrà col·locar elements expositius i condicionar-lo com a escenari per a actes o presentacions vinculades a l’equipament.

L’Ajuntament relativitza els desperfectes

Per la seva banda, avui l’arquitecta en cap de l’Ajuntament, Maria Buhigas, ha relativitzat els desperfectes. Els edificis i projectes, ha comentat, tenen un període de carència “per coses que puguin passar”, ja que els edificis són “vius”, especialment si es treballa amb fusta. L’arquitecta en cap de la ciutat ha evitat parlar de patologia, ja que és “una paraula massa estricta per un edifici d’aquestes característiques”.

Segons ella, segurament la fusta és un material pel qual hi haurà ajustos o manteniments en molts edificis perquè a diferència de la pedra té “un component viu” i reacciona davant d’humitats, per exemple. Per acabar, ha assenyalat que en tots els edificis hi ha “un termini d’ajustos”. “No li donaria més importància de la que té”, ha conclòs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram