Una imatge recent de Josep Maria Montaner. Foto: Barcelona en Comú

Els veïns de Sant Martí ja saben qui els governarà els pròxims quatre anys. La nova alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va firmar el passat dissabte 13 de juny el decret que va definir l’estructura política i executiva del consistori, que va establir que Josep Maria Montaner sigui el nou regidor del Districte.

Montaner, nascut l’any 1954, és doctor arquitecte i catedràtic de teoria de l’arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Acumula una llarga trajectòria que l’ha portat a publicar una quarantena de llibres sobre teoria, història i crítica d’arquitectura i entre el 2008 i el 2013 va ser director de la recerca ‘Arxiu crític model Barcelona 1973-2004’. També és codirector del màster impartit a Barcelona i a Mèxic DF ‘Laboratorio de la vivienda colectiva sostenible’, juntament amb l’arquitecta i urbanista Zaida Muxí, un projecte que també ha servit per assessorar la Generalitat, la Junta d’Andalusia i les ciutats de Sao Paulo i Buenos Aires.

La seva tasca acadèmica també li ha valgut diferents reconeixements al llarg de la seva trajectòria, com ara el Premio Nacional por Iniciativa Periodística en Urbanismo del Ministerio de Vivienda (2005) pels seus articles a La Vanguardia i a El País i el Premi Bonaplata per la defensa del patrimoni industrial (1993).

Aquest arquitecte barceloní, membre de Barcelona en Comú des dels seus inicis, és conscient que l’urbanisme és una eina molt potent per a la transformació de la societat. És per això que es va mostrar molt crític en diverses ocasions amb l’exalcalde Trias per “privatitzar espais públics de la ciutat, com ara el Port Vell” o, en una entrevista a El País, quan va afirmar que Trias havia fet “una Diagonal per als rics”. En aquesta mateixa entrevista Montaner, que també és el regidor d’Habitatge, apostava perquè “els arquitectes tornin a decidir l’urbanisme de la ciutat”.

Montaner, que treballarà amb el nou gerent Jose García Puga, haurà d’aplicar a partir d’ara la seva experiència teòrica i acadèmica a la gestió política.

Les promeses de la campanya i els reptes de govern

Al districte, els reptes que encara el nou govern municipal són, principalment, el futur de les Glòries, que té la seva remodelació planificada però no deixa de ser una gran reforma de molta complexitat, i la gestió turística, que afecta principalment la rambla del Poblenou. Sobre aquest cas, l’avinguda, que també ha d’acabar el seu procés de reforma, ha vist com darrerament han crescut el nombre de terrasses, tot i que de moment no es poden atorgar noves llicències.

Pel que fa a les promeses fetes durant la campanya, destaquen, en l’àmbit del districte, la voluntat de “reduir els impactes negatius del turisme”, “consensuar l’actuació definitiva al voltant de les Glòries i prevenir-ne la possible gentrificació”.

En el cas dels barris, entre d’altres, “reformular el passeig marítim i els ponts sobre la Ronda del Litoral” -Diagonal Mar i Front Marítim del Poblenou-; “incrementar els recursos del pla comunitari” – El Besós i El Maresme-; “construir habitatge públic en diversos solars dels barris” -El Camp de l’Arpa del Clot- o “posar en marxa el casal de joves en Can Ricart amb gestió comunitària” -Provençals del Poblenou-.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram