El monument inaugurat al Fòrum. Foto: Ajuntament

La gent que va ser afusellada al Camp de la Bota durant la dictadura franquista ja té el seu espai de memòria. L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb el de Sant Adrià de Besòs, va presentar el passat 24 de febrer el nou espai memorialístic de l’antic mur d’afusellaments que va quedar submergit amb les obres del Fòrum: un mural amb els noms i cognoms de les 1.706 persones executades entre el 1939 i el 1952.

El projecte, organitzat principalment per l’Ajuntament de Barcelona, s’emmarca en la commemoració del vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i Sant Adrià, així com de l’inici de la repressió sistemàtica i de les execucions sumaríssimes.

OBRA DE FRANCESC ABAD
El ‘Parapet de les executades i executats 1939-1952’ (nom que s’ha posat a l’espai memorial) és obra de l’artista Francesc Abad i és en un mur del parc del Fòrum. L’acte d’inauguració va comptar amb les actuacions musicals d’Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros, així com amb les paraules de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i de l’alcalde de Sant Adrià, Joan Collau.

Tots dos van fer ofrenes florals al monument. Durant la seva intervenció, l’alcaldessa Colau va afirmar que “és increïble que hagin hagut de passar 40 anys perquè arribi aquest reconeixement”, al mateix temps que va destacar que “és essencial per a la democràcia lluitar per recuperar la memòria”. Colau va voler deixar clar que la política relacionada amb la memòria històrica “és prioritària” i va destacar que cal “lluitar contra la impunitat franquista”.

També s’hi va convidar familiars de les persones afusellades i l’activista sabadellenca antifranquista durant la dictadura María Salvo.