Comencem per la pregunta obligada. Fa pocs dies han presentat el procés participatiu Parlem de la Rambla del Poblenou. Serà la solució definitiva per poder tirar finalment endavant la reforma d’aquesta artèria del districte?

Aquest n’és l’objectiu. La idea d’aquest procés participatiu és donar veu a tots els veïns i veïnes del barri per definir com hem de gestionar la Rambla a partir d’ara. I això vol dir anar molt més enllà de la pedra. Hi ha un aspecte de gestió de l’espai molt important i això és el que intentarem pactar conjuntament amb tots els veïns a través del procés participatiu.

Un procés que culminarà el març de 2014. Seran vinculants les conclusions?

Sí. Per a nosaltres, el procés participatiu és un instrument de codecisió per establir entre el Districte i els veïns com volem que sigui la Rambla del Poblenou. Per tant, els resultats d’aquest procés seran vinculants per a l’Ajuntament. A més, els explicarem públicament en un Consell de Barri que farem per detallar l’evolució de totes les aportacions que haurem rebut durant aquests tres mesos que durarà el Parlem de la Rambla.

La plataforma veïnal Fem Rambla de moment no s’ha sumat al projecte. Confia que ho acabarà fent?

Jo crec que, de facto, s’hi sumarà. Per una raó molt senzilla. Ells, quan acabin el seu procés, ens portaran els seus resultats al consistori i nosaltres els inclourem com una sessió participativa més de les deu que farem en el Parlem de la Rambla. Al final tindrem deu mirades diferents de què cal fer i com cal gestionar la Rambla del Poblenou i hi acabarem sumant l’onzena visió de Fem Rambla.

Continuant parlant del Poblenou, l’Ajuntament està negociant la compra de l’Ateneu Flor de Maig. Les negociacions avancen per bon camí?

En aquests moments ja estem parlant amb la propietat, bàsicament de diners, i a mi m’agradaria pensar que ens acabarà dient que sí. L’oferta que en aquests moments tenen sobre la taula per part de l’Ajuntament és més que raonable i seria un gran error per part de la propietat dir que no o intentar utilitzar la pressió veïnal perquè l’Ajuntament compri aquest edifici a un preu absolutament desproporcionat. Per tot plegat, jo crec que el més raonable és que arribem a un acord.

Canviant de tema, abans d’ahir l’alcalde Trias i el republicà Portabella van pactar crear una cooperativa de la ferralla per als subsaharians del Poblenou. Què li sembla aquesta iniciativa?

És una bona idea. De fet fa temps que des de l’Ajuntament estem treballant en aquesta possibilitat i el que està clar és que, més enllà de les sobregesticulacions d’alguns, aquest govern municipal ha agafat el toro per les banyes d’un problema que en els nostres barris porta més de quinze anys arrossegant-se. Ara sembla que comencem a tenir ja un instrument per poder canalitzar aquesta problemàtica.

Parlant d’urbanisme, les obres de transformació de la plaça de les Glòries ja estan en marxa. Com repercutirà aquest gran projecte de ciutat en la vida dels veïns de Sant Martí?

Els veïns que viuen més a prop de la plaça seran els que tindran un benefici més directe, però també seran els que patiran un perjudici temporal més gran fruit de les obres. És per això que des de l’Ajuntament hem planificat les actuacions perquè siguin el menys molestes possible. Però al final de tot el procés tindrem una plaça espectacular, haurem canviat totalment la fesomia de l’espai actual. D’un lloc d’on la gent més aviat en fuig passarem a un altre on hi haurà activitat i tothom hi voldrà ser.

La notícia estrella dels últims dies ha estat, sens dubte, l’anunci que la torre Agbar es convertirà en un hotel de luxe. Què implicarà això per a Sant Martí?

Un reforçament de la nostra presència a la ciutat des d’un punt de vista d’activitat econòmica. Ja fa temps que Sant Martí està transformant la seva presència econòmica, que era bàsicament industrial, cap a una presència molt diversificada. I aquest anunci és un símptoma molt clar que la nova plaça de les Glòries serà un punt d’atracció molt important.

Ja per acabar, deixi’m ampliar la mirada i preguntar-li pel moment que travessa el país en clau nacional. Com creu que acabarà el procés sobiranista?

A mi m’agradaria pensar que acabarà bé. I acabar bé vol dir que acabarem votant i decidint tots plegats el futur del nostre país. El procés no és senzill i el camí que queda tindrà moments complicats, però estic convençut que al final tots ens adonarem que el futur del nostre país està per sobre dels interessos particulars.

Eduard Freixedes /és el regidor del Districte de Sant Martí.

Economista i pare de tres fills

Militant de CDC des de l’any 1989, Eduard Freixedes ha desenvolupat diverses responsabilitats
tant a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) com a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). També forma part de l’Agrupació de Sant Martí des de l’any 1995 i actualment és el responsable de política municipal de la Federació barcelonina de CDC. Va néixer a Barcelona, és economista i pare de tres fills.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram