Una imatge recent de l’estat actual de l’espai. Foto: Antonio Gómez

L’any 2009 el Memorial Democràtic, la institució del Govern que té la missió de recuperar, commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya entre el 1931 i el 1980, va inaugurar un cartell d’homenatge i record a les més de 1.700 persones afusellades al Camp de la Bota per les autoritats franquistes.

L’espai, a la zona on ara hi ha el Fòrum -forma part del municipi de Sant Adrià de Besòs i està a tocar del districte de Sant Martí-, llueix ara un aspecte desolador. La imatge parla per ella mateixa. La zona és plena d’escombraries i el panorama que queda dibuixat no és el més gratificant per a un lloc que vol recordar aquella barbàrie que va succeir entre el 1939 i el 1953.

“ÉS UNA VERGONYA”
Josep Maria Monferrer és el fundador de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina. Preguntat sobre l’estat de l’espai on hi ha el cartell, Monferrer afirma que “és una vergonya que un lloc on s’honora tota la gent que va ser afusellada estigui absolutament abandonat”. Monferrer va més enllà i fa la seva crítica extensiva a les formacions polítiques per no encarregar-se de dignificar un espai on, a banda del cartell, no hi ha res més que commemori els més de 1.700 afusellats. “Només ERC s’ha mogut, però falta més ambició”. Monferrer fa referència a la proposta que ERC de Sant Adrià de Besòs va fer el passat mes de març i que va ser aprovada pel Ple municipal. Els republicans van demanar que es tiri endavant un projecte memorialístic que vagi més enllà del panell informatiu. Els republicans també van celebrar un acte reivindicatiu, durant el qual van deixar clar que no volen que el Camp de la Bota desaparegui un dia com si res, sota un aparcament com aquest, o sota una carretera més”.

Caldrà veure què passa en el futur amb l’espai. De moment, però, Monferrer insisteix que “no pot ser que això sigui un lloc per portar-hi el gos a fer les seves necessitats. És d’una especial manca de sensibilitat”.

 

Símbol de la repressió
franquista més cruel

La repressió del règim franquista va tenir un dels seus punts més foscos al Camp de la Bota, que va néixer, tal com explica Josep Maria Monferrer, com un espai militar per reprimir els moviments obrers del Poblenou. El nom de Camp de la Bota prové del 1800, quan els francesos van fer servir l’espai de camp de pràctiques de tir.

Després de la Guerra Civil la zona es va convertir en un espai de repressió i assassinats. Bona part de les penes dictades a Catalunya es van executar al Camp de la Bota. Convertit en un camp de presoners, hi van morir més de 1.700 persones afusellades. De fet, en més d’una ocasió s’ha explicat com habitants de Sant Adrià veien des dels terrats de casa seva flaixos de llum, que malauradament eren indicadors que s’estaven produint afusellaments.

A principis del segle XX, el Camp de la Bota es va anar convertint en un barri de barraques. De fet, com a barri de barraques va néixer de la unificació de dos barris anomenats Pequín i Parapet. Als anys 70 s’hi van concentrar més de 800 barraques i una població d’uns 5.000 habitants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram