Una ordenança veïnal de terrasses que preservi l’espai públic i garanteixi el dret al descans. Aquestes demandes són les que han portat entitats veïnals i cíviques de la ciutat a presentar una contraproposta a l’ordenança de terrasses que l’alcaldessa Ada Colau i el Gremi de Restauració van acordar a principis del mes de desembre de l’any passat.

En aquest sentit, han impulsat #VivimLesPlaces, una campanya que es va presentar el passat 24 de gener a la plaça de Sant Jaume. Els impulsors d’aquesta iniciativa (la FAVB, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec, la Plataforma Carrers per a Tothom, la Federació ECOM i representants de diferents associacions de veïns, entre altres) van plantar unes terrasses a l’espai que hi ha entre els edificis de l’Ajuntament i de la Generalitat per reivindicar que cal començar a preservar l’espai públic com a dret col·lectiu. Així, aquestes entitats també alçaven la veu i reclamaven que “s’escoltés la ciutadania” durant el procés d’aprovació dels canvis a la normativa vigent de terrasses que es va pactar mesos enrere.

MANIFEST I SIGNATURES
Aquesta acció reivindicativa es va celebrar l’endemà que les entitats convocants presentessin un manifest anomenat Per una regulació de terrasses que preservi l’espai públic com a dret col·lectiu, un text que recull l’anàlisi de les entitats de la situació actual i diferents reflexions que consideren necessàries perquè els interessos dels empresaris no estiguin per sobre de les necessitats dels veïns.

En aquest sentit, les demandes que es fan al comunicat són l’encaix en un projecte de ciutat inclusiva, habitable i sostenible que tingui com a objectiu preservar l’espai públic com a espai de convivència i de cohesió social, a més de la garantia d’un espai públic ordenat i la protecció dels drets a la salut, al medi ambient i la mobilitat. Les entitats també reclamen l’adequació de la normativa a les singularitats dels barris, admetent que es podria permetre “l’increment controlat de terrasses en algunes zones amb criteris de sostenibilitat”. Els signants del manifest també consideren que cal començar a endurir el règim sancionador per a tots els locals que no compleixin la normativa i acaben assegurant que consideren que la gestió municipal de les terrasses s’ha d’ajustar a l’interès general i no al dictat dels lobbies.

Per això mateix, el dia que es va fer l’acció reivindicativa a Sant Jaume també es va presentar la iniciativa veïnal per recollir 15.000 signatures que han de servir per portar la normativa que proposen a una de les sessions del plenari municipal de l’Ajuntament. Totes les entitats que participen a #VivimLesPlaces tenen material disponible per impulsar aquesta campanya i intentar aconseguir aquesta quantitat de suports.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram