Aquesta és la imatge que va oferir diumenge la rambla. Foto: Twitter (@8choa)

La rambla del Poblenou va presentar diumenge passat un paisatge del tot insòlit. Aquesta popular avinguda del districte va veure com la gran majoria de restauradors van organitzar una jornada de vaga de terrasses -van col·locar les taules sense les cadires juntament amb pancartes de protesta- en senyal de rebuig contra l’ordenació singular de terrasses que promou el Districte. La reivindicació ja havia començat una setmana abans, quan molts bars i restaurants van penjar cartells on es llegia ‘Local en traspàs’.

L’ordenació municipal va en la línia d’aconseguir “una imatge de la rambla diferent per a aquest estiu”, segons expliquen fonts del Districte. Les mateixes fonts recorden que l’actual Ajuntament està “continuant un procés que va començar el 2014 amb l’anterior govern” i asseguren que l’ordenació preveu reduir “un 20% el nombre de taules i cadires, ja que durant el mandat passat es van doblar el nombre de llicències”. Un 20% que correspondria a retirar 120 taules. Els restauradors, però, contradiuen aquesta versió i diuen que la xifra de 120 implica eliminar més d’un terç de taules i cadires.

El propietari de Can Toni, un dels restaurants més emblemàtics de la rambla, Antonio Ramos, que també és el president de l’Associació d’Hostelaria de la Rambla del Poblenou, afirma a Línia Sant Martí que l’actual proposta del Districte “pot posar en perill més de 150 llocs de treball” i afegeix que “el 60 o 70%” de negocis de restauració de la rambla són de “gent del barri, treballadors de tota la vida”. El restaurant de Ramos és un dels més afectats per la proposta del Districte, ja que es tracta d’un dels locals grans de la rambla. En el seu cas passaria de les 20 taules actuals a 8. Ramos deixa clar que només està disposat a “perdre el 20% de les terrasses, i no el 60% que em proposen ara”.

Tot i que la protesta va tenir un seguiment molt ampli, també hi ha una petita part de restauradors que veuen bé la mesura. Són els que han obert el seu local fa poc temps i tenen una llicència per a moltes menys taules o encara l’esperen. Consideren que la mesura igualarà les oportunitats de negoci de tots els restauradors.

D’altra banda, qui també veu bé l’ordenació és el col·lectiu Fem Rambla, l’altre actor implicat en tot aquest procés. Celebren que la proposta del Districte “recull una bona part de les conclusions del procés participatiu” que la mateixa entitat ha dut a terme. Tot i això, també critiquen que la nova regulació no preveu establir “un horari més restringit, no estableix nous mecanismes d’inspecció i no especifica cap eina que permeti als veïns fer un seguiment del compliment d’aquesta nova ordenança”.

Les negociacions per dur una proposta definitiva a la Comissió de Terrasses que s’ha de celebrar el mes que ve continuen. Ahir restauradors i Districte es van trobar per acostar posicions. Ramos, el president dels hostalers, explica que la reunió “va ser constructiva però hi ha punts difícils de salvar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram